Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jídla je dost, potřebujeme řemeslníky a stavební materiál, hlásí tornádem zasažené oblasti

Jihomoravské obce na Břeclavsku a Hodonínsku, které minulý týden postihly ničivé bouřky a tornádo, vyzývají dobrovolníky, aby už nevozili jídlo, oblečení, pití či hygienické zboží. Naopak potřeba jsou řemeslníci a stavební materiál, kterého je i přes vydatnou pomoc veřejnosti stále nedostatek.

Výzvu adresoval lidem Krizový štáb Jihomoravského kraje po jednání v Podivíně, kterého se v úterý rovněž účastnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálova (za ANO). Společně s hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL) či šéfem jihomoravských hasičů Jiřím Pelikánem

„Je opravdu stop stav materiální pomoci. Obrovské haly jsou všechny přeplněny – není potřeba žádná drogerie, žádné potraviny, žádné balené vody, oblečení. Je toho obrovské množství. Krizové štáby v místech jsou zahlceny tím, že hledají nové haly, kam by se tato materiální pomoc navážela,“ sdělil jihomoravský hejtman, který dále uvedl. 

Prosím všechny, co pořádají sbírky, aby tuto materiální pomoc nechali u sebe, v případě potřeby se jim ozveme. Jediné, co je potřeba ve velkém množství, je stavební materiál. Po sociálních sítích se šíří různé příspěvky, že lidem chybí jídlo a podobně, ale jedná se o staré příspěvky,“ řekl Grolich, jenž vyzval především k finanční pomoci.

Podle vedení kraje je velká poptávka po stavebním materiálu či řemeslnících. Například v Mikulčicích na Hodonínsku akutně potřebují lisy na kov a suť. 

Pomůžeme, hlásí stát

Ministryně Dostálová informovala o pomoci státu směrem k obyvatelům postižených oblastí. 

„Tam, kde dojde k demolici a výstavbě nového domu, bude stát posílat zálohu ve výši 500 tisíc korun, aby lidé měli okamžité prostředky jak na demolici, tak na následnou projektovou dokumentaci a další přípravy,“ nastínila postup ministerstva Dostálová.

Domy čeká demolice 

Po dalším statickém průzkumu rozhodli odborníci, že k zemi nakonec půjde ještě více domů, než se původně plánovalo. Zatím jde o 114 objektů, lze ale předpokládat, že se nejedná o konečné číslo. O osudech dalších staveb se rozhodne patrně již tento týden. První demolice se očekávají v následujících dnech. Někteří majitelé staveb ale už nečekají a práce dělají sami.Samotné práce na demolicích by se měly rozjet v průběhu příštího týdne. Mimo tyto řízené demolice ovšem už probíhají demolice neřízené, pro které se rozhodli někteří majitelé poškozených objektů už nyní.

Pro skládkování materiálu se ustálily tři velké skládky – Mikulčice, u Hrušek a areál firmy Ploma v Hodoníně. Aktuálně se řeší umístění místa pro navážení a další přerozdělení stále větších dodávek stavebního dřevomateriálu.

Dnes chce krizový štáb prostřednictvím neziskových organizací a Českého červeného kříže nechat zmapovat potřeby na dlouhodobější ubytování některých obyvatel. „Zatím jsme dostali dvě takové žádosti,“ řekl na brífinku Jiří Pelikánředitel Hasičského záchranného sboru JMK.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Tornádo, Bouřka, Pomoc, Dobrovolníci, stavební materiál, demolice, jídlo, okres Hodonín, Jan Grolich, Jiří Pelikán, okres Břeclav, ANO 2011, KDU-ČSL, Klára Dostálová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jídla je dost, potřebujeme řemeslníky a stavební materiál, hlásí tornádem zasažené oblasti  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.