Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Litevci pomůžou Baťovu kanálu s rozvojem i dotacemi

Turisticky atraktivní Baťův kanál, který ročně přiláká bezmála 100 tisíc lidí, chystá v příštích letech nabídnout návštěvníkům ještě pestřejší nabídku služeb. Nově se budou na vylepšování vodního díla, jenž nechal postavit ke konci první republiky Jan Antonín Baťa, podílet odborníci z Litvy.

Vodní cesta dlouhá 53 kilometrů protíná od severu k jihu Zlínský i Jihomoravský kraj. Jet se po něm dá z Otrokovic na Zlínsku přes jižní Moravu až do slovenské Skalice. Nově navázána spolupráce s litevskou rozvojovou agenturou Kaunas má pomoci se spravováním stavby i rozvojem. Zároveň má dojít díky předběžné dohodě k lepšímu propojení obcí i podnikatelů z obou zemí.  

„Obsahem memoranda je taky vzdělávání mladých lidí, podpora povědomí o cestovním ruchu a vodních cestách. Baťův kanál je symbolem - největší tuzemská vodní cesta každoročně přiláká tisíce turistů k rekreačním plavbám, podél jejích břehů vznikly také desítky kilometrů cyklostezek a tohle je další cesta, jak tento symbol podpořit,“ sdělil náměstek jihomoravského hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL), který má ve své gesci regionální rozvoj.

K podepsání by mělo dojít v létě v přístavu ve Veselí nad Moravou. Ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek věří, že se díky zahraničnímu partnerovi podaří získat více peněz z Evropské unie. 

„Litevci mají obrovské zkušenosti s čerpáním EU prostředků na rozvoj cestovního ruchu a v této oblasti bychom si s nimi chtěli vzájemně vyměňovat zkušenosti. Budeme rádi, pokud se podaří i nějaký společný EU projekt,“ uvedl Bártek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veselí nad Moravou

Štítky Doprava, Turismus, Baťův kanál, Jmk, Jan Antonín Baťa, První republika, Litva, Evropská unie, vodní cesta, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Kaunas, Jan Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litevci pomůžou Baťovu kanálu s rozvojem i dotacemi  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.