Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pěší spojení mezi Českem a Slovenskem. Mikulčice a slovenské Kopčany spojí lávka za 100 milionů

Slavnostním poklepáním základních kamenů zahájili v úterý 18. září představitelé Jihomoravského kraje spolupráci s Trnavským  krajem při výstavbě lávky přes řeku Moravu mezi Mikulčicemi na české a Kopčany na slovenské straně. Lávka bude sloužit pro cyklisty, pěší návštěvníky i místní obyvatele v rámci unikátní památkové oblasti slovanského hradiště. Náklady se vyšplhají na 3, 8 milionu eur, tedy téměř 100 milionů korun.

Více než 80 milionů korun pokryje regionální program dotací Evropské unie, zbytek zaplatí oba státy a kraje. V rámci projektu dojde k vybudování 143 metrů dlouhé ocelové lávky s dolní ocelobetonovou spřaženou mostovkou. Na lávku budou navazovat zpevněné komunikace – stezky pro pěší a cyklisty.

„Jedná se o dlouhodobou snahu Jihomoravského kraje a Trnavského samosprávného kraje o vytvoření přeshraničního Archeoparku Mikulčice-Kopčany," uvedl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.Lávka podle něj propojí památky Velkomoravské říše, ale také unikátní přírodu včetně spojení dvou národních sítí cyklostezek.

Pro Jihomoravský kraj je to významná stavba, ale sladit projekt, na kterém participují dva státy, není jednoduché. Jsem rád, že se nám právě v roce, kdy slavíme 100. výročí založení Československa podařilo, posunout jeho realizaci výrazně dopředu,“ dodal Šimek.

„Slovensko a Česko sú dnes dva suverénne štáty, no ako národy máme k sebe stále najbližšie. Teší ma, že stojíme na počiatku projektu, ktorý naše krajiny spojí nielen fyzicky, ale ešte viac prehĺbi vzájomnú spoluprácu. Po rokoch môže vďaka lávke cez rieku vzniknúť jedno archeologicky zaujímavé územie s nadnárodným kontextom, ktoré v konečnom dôsledku prispeje k rozvoju cestovného ruchu na oboch stranách Moravy,“ uzavřel trnavský župan Jozef Viskupič.

Foto JMK

Štítky Mikulčice, kopčany, lávka, Česko, Slovensko, Jihomoravský kraj, projekt, řeka Morava, Evropská unie, Bohumil Šimek, Jozef Viskupič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěší spojení mezi Českem a Slovenskem. Mikulčice a slovenské Kopčany spojí lávka za 100 milionů  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.