Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jezdecký klub v Kuřimi má zelenou. Soud zamítl kasační stížnost odpůrců

Na nové zázemí se můžou těšit milovníci koní v Kuřimi na Brněnsku. U rybníka Srpek vznikne nový jezdecký klub. Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl, že záměr stavby splňuje požadavek územního plánu i stavebního zákona. Soud proto zamítl kasační stížnost odpůrců stavby a brněnský developer Domoplan může po více než sedmi letech od uveřejnění záměru začít stavět.

Odpůrci v žalobě argumentovali tím, že záměr stavby je v rozporu s územním plánem, nenavrhuje vhodné dopravní řešení a bude mít negativní vliv na vodní poměry, což zhorší stav podzemních vod. Soud se ale postavil na stranu developera, a tak stavba jezdeckého klubu může odstartovat.

V létě už Domoplan poslal dokumentaci ministerstvu životního prostředí kvůli posouzení dopadů stavby na životní prostředí. Platnost sedm let starého dokumentu už vypršela a ministerstvo musí rozhodnout znovu. Developer už má také pravomocné územní rozhodnutí, které posvětily právě výroky krajského soudu a NSS. Nyní ještě potřebuje získat stavební povolení.

Z dokumentu pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí vyplývá, že záměr se za sedm let změnil jen minimálně. Zatímco původní projekt počítal s rozlohou čtyři hektary, v současném projektu je vypuštěna část přiléhající k rybníku, proto se rozloha zmenšila o tři tisíce metrů čtverečních (0,3 ha). Na příjezdové komunikaci mají být také proti původnímu záměru místa pro vyhýbání aut. Zátěž pro území by se tedy měla zmenšit.

V areálu vznikne krytá i nekrytá jízdárna, stáje a také jezdecký klub s restaurací. Ve stájích má být pro koně dvaadvacet boxů. Původně stavbu plánoval místní podnikatel a otec mladé jezdkyně Marian Michlíček. Když se mu však nepodařilo získat kvůli odporu místních potřebná povolení, projekt prodal a mezitím postavil zázemí v nedalekých Ostopovicích.

I proto je dnes je na místě plánovaného klubu stále pole. Město si již před lety na investorovi vymohlo některé změny, které jsou do záměru zapracované. Odpůrcům se ale nelíbí, že stavba negativně zasáhne do rázu volné krajiny a že bude mít negativní vliv na stav vody ve městě.

V Kuřimi je dusno kvůli koním. Developer chce i přes nevoli místních jezdecký klub

I přes odpor několika místních obyvatel usiluje brněnský developer Domoplan o stavbu jezdeckého klubu Srpek u stejnojmenného rybníka v Kuřimi na Brněnsku. Před sedmi lety stavbu plánoval místní podnikatel a otec mladé jezdkyně Marian Michlíček....

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Jezdecký klub, Kuřim, NSS, Kasační stížnost, Rozhodnutí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jezdecký klub v Kuřimi má zelenou. Soud zamítl kasační stížnost odpůrců  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.