Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tišnov dostane nové nádraží. Železničáři navnadili lidi vizualizací

S velkým očekáváním sledují lidé v Tišnově na Brněnsku projekt na opravu tamějšího nádraží, které si dlouhodobě svým technickým stavem říká o proměnu. Železničáři nyní přání místních vnukli konkrétní podobu, když představili sadu vizualizací. S modernizací chtějí začít do dvou let.

Stanice v Tišnově, jejíž historie sahá až do konce devatenáctého století, se nachází na vytěžované vlakové trati mezi Brnem a Havlíčkovým Brodem. Správa železnic (SŽ), které opravu stavby i jejího okolí připravuje, doufá stejně jako desetitisícový Tišnov, že stavební práce začnou co nejdříve. Ideálně do dvou let, kdy se počítá se získáním stavebního povolení. 

„Cílem je celková rekonstrukce železničního svršku i spodku, nástupišť, podchodů a přejezdu. Renovací projde i pět mostů. Rekonstrukci je plánováno zahájit v roce 2025,“ popsala plány železničářů Kristýna Musilová z tišnovské radnice.

Správa železnic odhadla výši rekonstrukce až na 3,5 miliardy korun. Právě peníze hrají ohledně startu prací důležitou roli. Státní organizace totiž na dílo potřebuje finanční injekci od státu, kterou zatím nemám. Pokud ale dostane dotaci, chtějí ajznboňáci už do tří let stříhat pásku dokončeného projektu.

„Půjde o skutečně rozsáhlou modernizaci zahrnující rekonstrukci všech nástupišť včetně zastřešení a osvětlení, instalaci nového informačního systému, mobiliáře, zabezpečovacího a sdělovacího zařízení, trakčního vedení, odvodnění kolejiště a jeho kompletní modernizaci. Stavba zahrnuje také zlepšení hlukových podmínek v blízkosti stanice. Změnou projdou také přístupové cesty k vlakům. Rekonstrukce se bude týkat také stávajícího podchodu, zároveň vznikne nový podchod do prostoru přednádraží k zastávkám autobusů," sdělila ČTK Nela Eberl Friebová.

Staví i jinde

Práce v Tišnově nejsou jediné, na kterých železničáři na páteřní želzeznici pracují. Letos začnou s opravou nádraží v brněnském Králově Poli, které je druhou nejvytíženější v moravské metropoli. Železničáři mají k projektu, jenž vyjde na tři miliardy korun, všechna potřebná razítka a začnou v následujícím měsíci s očekávanou přeměnou. Kompletní proměna budovy z padesátých let minulého století má být hotová do dvou let. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky Tišnov, Nádraží, Správa železnic, Oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tišnov dostane nové nádraží. Železničáři navnadili lidi vizualizací  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.