Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Alkohol ve škole a nejasné zakázky. Ředitel dostal padáka, základka ho brání

Odvolání ředitele s okamžitou platností překvapilo Základní školu Šlapanice na Brněnsku. O propuštění Pavla Vyhňáka jednohlasně rozhodli radní sedmitisícového města. Jako důvody uvedli ekonomické nesrovnalosti ve fungování zařízení, alkohol na školních akcích i špatné hospodaření s energiemi.

Odvolání dlouholetého ředitele předcházely podle vedení Šlapanic stížnosti od rodičů žáků, výsledky loňské kontroly České školní inspekce i kontroly města. „Celkem jde o devět konkrétních skutkových důvodů, kdy ředitel školy buď neplnil povinnosti vyplývající z jeho funkce, nebo kdy opakovaně porušoval právní povinnosti, které byly řediteli uloženy zákonem," uvedly Šlapanice v tiskové zprávě.

Škola, do které dochází asi tisícovka žáků, podle inspektorů špatně hospodařila s penězi. Rodičům nevrátila desetitisícové přeplatky ze školních kurzů a za energie zbytečně zaplatila přes sto tisíc korun. Kontroly zároveň odhalily také nejasnosti u veřejných zakázek v hodnotě více než 2,2 milionu korun.

Alkohol v prostorách školy

Problematická byla podle lidí, kteří se se svými stížnostmi obrátili na město, také komunikace s ředitelem Vyhňákem. Rodiče měli strach řešit problémy přímo se školou, protože se obávali zhoršení přístupu k jejich dětem. A také proto, že se vedení podněty dostatečně nezabývalo. Rodiče si stěžovali například na závažný problém alkoholu ve škole. Ten se podle starostky vyskytoval na školních i mimoškolních akcích. A to i poté, co byl ředitel na problém upozorněn. 

Lihoviny našlo město v budově základní školy o loňských prázdninách. V prostorách se nacházely dvě lednice plné alkoholu, čtyři přepravky lahví od piva a tvrdého alkoholu i plné pivní plechovky. „Vysvětlení ředitele, že se jedná o dárky žáků, nedopité zbytky alkoholu ze školních akcí pro rodiče, odmítá zřizovatel akceptovat jako důvěryhodné a považuje je za zásadní pochybení výkonu funkce ředitele, jak v nedostatečném zajištění preventivních, tak kontrolních opatření," uvedla starostka města Michaela Trněná (Čisté Šlapanice) v návrhu na odvolání ředitele.

Škola stojí za Vyhňákem

Pavel Vyhňák řídil šlapanickou školu od roku 2015. O propuštění rozhodli městští radní v minulém týdnu, a to kvůli opakovanému porušování a neplnění povinností vedoucího zaměstnance ve významném rozsahu. Za Vyhňáka se postavili někteří žáci i učitelé. Na školní budově se například objevil transparent s textem #VyhňákMůjŘeditel.

Podle tiskové zprávy Šlapanic ale dochází také k přesvědčování dětí ze strany pedagogů. „Někteří žáci jsou vyučujícími vyzýváni, aby se aktivně zapojili do protestů a v některých případech dochází i k tomu, že během vyučování jsou žáci vyzývání k podpisu petice za odvolaného ředitele. Toto jednání považuje starostka města za krajně nevhodné," uvedlo město.

Základka okomentovala situaci okolo odvolání ředitele na svém facebookovém profilu, kde Vyhňákovi vyjádřila podporu. „Moc si toho vážím a vypovídá to o tom, že naše společná práce pedagogů, škoníků, asistentů, vychovatelek, administrativních pracovníků, kuchařek, úklidu, pracovníků školního poradenského pracoviště a všech dalších nejde jen tak z arogance moci a závisti pošpinit," napsal k vyjádření školy Vyhňák.

Zastánci Vyhňáka mluví o exřediteli jako o zkušeném a progresivním lídrovi, od kterého se další pedagogové učili. „Z pozice rodiče je pro mě odvolání nepochopitelné. Co vím, byli ve škole až dosud spokojení zaměstnanci i děti. Naopak teď, po odvolání pana Vyhňáka, mám pocit, že se organizace začíná rozpadat,“ řekl redakci rodič žáka ze Základní školy Šlapanice, který si nepřál být jmenován.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv redakce

Štítky šlapanice, základní škola, odvolání, pavel vyhňák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alkohol ve škole a nejasné zakázky. Ředitel dostal padáka, základka ho brání  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.