Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nové náměstí i park. Šlapanice chystají proměnu chátrajícího areálu bývalého cukrovaru

Šlapanice u Brna chystají dlouho očekávanou proměnu areálu bývalého cukrovary. Šestihektarový pozemek, který představuje pro město výraznou ekologickou zátěž, dozná změn podle představ architektů. Místo bývalých továren vznikne nové náměstí, park či minipivovar.

Rozlehlý industriální objekt pocházející z roku 1872 v posledních několika letech chátral. Město jej získalo do vlastnictví v roce 2017. Krátce po nabytí majetku začalo s čištěním areálu, jelikož představuje vysokou ekologickou zátěž. Pod původními budovami je stále množství dehtu, fenolu či dalších rakovinotvorných látek. Na pozemních například v minulosti sídlily kromě továren vyrábějící cukr také papírny či další průmyslové firmy. Patrně nejvíce se na kondici půdy i okolí podepsala výroba dehtových lepenek. 

Nyní ale město věří, že se znečištění zbaví a dostane nové centrum. Novou podobu prostoru dali architekti z pražského ateliéru re:architekti, jejichž návrh se nejvíce zamlouval odborné komisi. Počítá se například s přestavbou sýpky na společenský sál, nové náměstí nebo se uvažuje o stavbě pivovaru nebo domova pro seniory. Bude to nové centrum Šlapanic. Předpokládá se pestrý polyfunkční městský mix způsobů využití odpovídající centrálnímu významu v rámci měst,“ popsala Drbně mluvčí šlapanické radnice Anna Mrázová.

Práce na proměnu bronwfieldu, jak se označují chátrající průmyslové objekty, rozdělí radnice na několik etap. V první fázi se předpokládá, že začne přestavba sýpky, která je kromě komína jednou z dominant plochy. Vedle společenského centra se sály, restaurací a minipivovarem navrhujeme v horizontu prvních deseti let realizovat další dva - městský park s biotopem a kryté víceúčelové hřiště. Záměrem je oslovit, co nejširší publikum a nabídnout aktivity tak, aby na místě bylo 'živo' pokud možno od rána do večera. Zároveň chceme navazovat na historickou paměť místa,“ popsali návrh architekti ze studia re:architekti.

Další části stavebních úprav se očekává v následujících letech. Kdy začnou, není zcela jasné. Záležet bude například na výsledcích sanace dalších částí území, která potrvá do konce příští roku. Definitivní proměna by pak mohla být hotová za desítky let. 

Hodnotné stavby nahrazují nudné kancelářské komplexy, říká expert na brněnský industriál

Z moravské metropole postupně mizí někdejší průmyslové dědictví. Kdysi slavné industriální areály přeměňují soukromí investoři na nové čtvrtě s moderními budovami, jež nahrazují zchátralé továrny. Mnohdy se ale jedná o architektonicky hodnotné ...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Šlapanice

Štítky Šlapanice, Náměstí, Cukrovar, Brownfield, architekt, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové náměstí i park. Šlapanice chystají proměnu chátrajícího areálu bývalého cukrovaru  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.