Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U zámku v Oslavanech vznikne koupací biotop a sportovní hřiště

V Oslavanech na Brněnsku v nejbližších dnech začnou stavební práce, které promění někdejší zámecký park a později zahradnictví v plochu, která bude sloužit sportu a rekreaci. Severně a západně od zámku v ohbí Oslavy vznikne koupací biotop se zázemím a multifunkční hřiště s umělou trávou a osvětlením.

Město zaplatí zhruba 35 milionů korun, na si investici vzalo třicetimilionový úvěr. Město léta usiluje o kultivaci prostoru v okolí zámku a náměstí. Zámek se podařilo z velké části opravit, vznikla nová část náměstí, východní část zámeckého parku již pět let slouží jako oddechová zóna s novou zelení a novými cestami a zbývá bývalé zahradnictví.

„Dnes už se tam pěstuje jen vojtěška, skleníky se dávno nepoužívají," poznamenal místostarosta Svatopluk Staněk. Před týdnem skončila první etapa revitalizace zahradnictví, vzniklo parkoviště a velká travnatá plocha pro relaxaci či pořádání zábavních akcí. Město za to zaplatilo 8,5 milionu korun.

Na biotop a hřiště si město muselo vzít úvěr a zbytek doplatit ze svého, protože neexistuje žádný dotační titul, který by na podobné stavby přispíval. „Biotop bude mít koupací část o rozměru 1200 metrů čtverečních, bude zde dostatek zeleně," řekl Staněk.

Voda se nebude brát z blízké Oslavy, ale ze tří vrtů, z nichž jeden bude až v hloubce 50 metrů. Hřiště bude tak velké, aby na něm bylo možné hrát sporty, jako je futsal, házená či florbal a bude možné je rozdělit na tři tenisové kurty. Firma má na stavbu deset měsíců.

„Hřiště už by mohlo fungovat i na jaře a biotop bychom rádi otevřeli na letní sezonu. Snad se všechno podaří připravit," řekl Staněk. Součástí areálu bude i geopark a venkovní fitness zóna.

Areál zámku a nového náměstí má doplnit ještě stavba bytového domu, který nové náměstí uzavře ze severní strany. „Původně jsme zde chtěli postavit chráněné bydlení, ale kvůli záplavové zóně jsme nemohli získat dotaci, tak jsme pozemek prodali. Nicméně dům vypadá v návrzích velice pěkně," řekl Staněk.

Foto Informuji.cz | Zdroj ČTK

Štítky zámek oslavany, biotop, hřiště koupáni, Oslavany, zámek, zahradnictví, Oslava, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U zámku v Oslavanech vznikne koupací biotop a sportovní hřiště  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.