Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cyklisté vyhlíží turistický hit. Mezi Břeclaví a Lednicí vznikne stezka mezi mandloněmi

Velké lákadlo se rýsuje milovníkům cyklistiky na jižní Moravě. Mezi Břeclaví a Lednicí se chystá stavba cyklostezky, jež povede kolem mandloní či ovocných stromů. Město dolaďuje pozemkové spory a doufá, že s investicí začne s v následujících letech.

Břeclav aktuálně čekají pozemkové úpravy a návrh se změnami v nezastavěných oblastech města čeká na schválení. Zároveň si břeclavští radní odsouhlasili plán společných zařízení, podle kterého vzniknou nové cesty, cyklostezky a vysadí se stromy. 

Už před osmi lety zahájil Státní pozemkový úřad řízení o majetkoprávních záležitostech. V současné době se návrh, kvůli kterému jednal úřad s více než 700 vlastníky, blíží ke konci. Břeclav tak získá více než padesát hektarů pozemků, do kterých patří i náměstí s kostelem, které byly dlouhé roky v soukromém vlastnictví.

V plánu výstavby je nová cyklostezka spojující Břeclav s Lednicí. „Bezpečné propojení s Lednicí pro cyklisty nám chybí. Pracovali jsme s variantou vybudování cyklostezky vedle hlavní komunikace, která je ve vlastnictví kraje. Tam jsme ale narazili na několik problémů, například přechod cyklostezky přes autokemp,“ informoval starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO).

Podle Pěčka bude k cyklostezce podle nového plánu možné využít cestu navazující na stávající cyklotrasu na protipovodňové hrázi, která míří z Charvátské Nové Vsi přes pole kolem bývalého zemědělského družstva a dále mírně do kopce kolem větrolamu a zahrádek. V katastru Lednice se u úpravny vody napojí na novou cestu vedoucí k lázeňské kolonádě.

Místo větrolamu alej

Naplánovaná jsou také opatření proti větrné erozi, která dlouhodobě trápí Charvátskou Novou Ves, jež sousedí s Břeclaví. „Původně měly půdní bloky oddělit větrolamy. Tento záměr však narazil na odpor Ministerstva kultury z toho důvodu, že by tyto krajinné prvky výškou konkurovaly původním historickým alejím,“ sdělila mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková a vysvětlila, že aleje spadají do ochrany památkářů, proto větrolamy nahradí nově vysázené ovocné stromy a mandloně. Úpravy mají za cíl kromě lepší dostupnosti pro cyklisty zvýšit prostupnost krajiny, zintenzivnit ochranu půdy a vody a zvýšit biodiverzitu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Břeclav

Štítky cyklostezka, Břeclav, Jihomoravský kraj, biologická diverzita, aleje, cykloturistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklisté vyhlíží turistický hit. Mezi Břeclaví a Lednicí vznikne stezka mezi mandloněmi  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.