Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Moravy se kvůli dešťům přemnožili komáři. Odborníci se obávají kalamity

Po několika letech klidu jižní Morava opět čelí kalamitě komárů. Za masivní vzrůst počtu nepříjemného hmyzu můžou dubnové deště, které zaplavily lužní lesy a vytvořily tak vhodné podmínky pro rozvoj komáří populace. Nejvíce problémů hlásí Břeclav, které nepomohl ani speciální postřik jimž lesníci nebezpečnou oblast před měsícem ošetřili. Z místní obory jsou známy i případy, kdy kvůli přemnožení komárů zemřela zvířata.

Komárů v teplých měsících přibývá téměř každý rok, především v oblasti lužních lesů Břeclavska. Na jaře se zde totiž rozlévá voda z řek i potoků a na mnoha místech vznikají tůně, ve kterých se množí larvy komárů. Břeclav ale letos čelí kalamitní situaci.

Postupujeme důsledně podle pokynů Krajské hygienické stanice, která dlouhodobě monitoruje aktivitu komárů na jižní Moravě. Na základě jejího doporučení město bezodkladně zajistilo distribuci biologického přípravku na likvidaci komářích larev. Kvůli ochraně obyvatel, návštěvníků, ale i zvěře v oborách lesníci ošetřili několik hektarů podmáčené vodní plochy,“ vyjádřil se starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO).

Pracovníci ošetřili okolí zámečku Pohansko, ale i další lokality obory Soutok, pracovali také v Kančí oboře, dále pak u Lednice, Lanžhota či Kostic. Na kukly a dospělce ale přípravek nezabírá, a protože v různých částech lesa jsou komáři v rozlišných vývojových stádiích, lesníci je nemůžou zlikvidovat všechny.

V nejhorších časech jsme zaznamenali i sto útoků na osobu za minutu. Komáry trpí nejen člověk, ale i jelení, srnčí a daňčí zvěř, " popsal Jan Dovrtěl z Lesů České republiky. V oblasti jižní Moravy se vyskytuje třiatřicet druhů komárů. Hmyz podle odborníků není pouze nepříjemný, ale může i přenášet některé choroby.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesy České republiky

Štítky komáři, Lužní lesy, postřik, Břeclav, kalamita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidina Lyda

město bezodkladně, klasika , kdo spí nezlobí ... 14 dní po tom co už komáři vesele lítali ... je dobré vytahnout paty z kanceláří a ne zatahnout žaluzie za miliony

Neděle, 4. června 2023, 12:56Odpovědět

Na jihu Moravy se kvůli dešťům přemnožili komáři. Odborníci se obávají kalamity  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.