Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Břeclav čelí invazi nutrií. Přestaňte je krmit, zlobí se odborníci

Opanují břehy Vltavy, způsobily problémy v Kuřimi a nyní se vydaly na samý jih Moravy. Invazivní nutrie se usídlily na kraji řeky v Břeclavi. Místní si na pohled roztomilé tvory oblíbili a rodinku hlodavců chodí pravidelně krmit. Zvířata přitom ohrožují ostatní druhy živočichů a škodí také přírodě.

Více jak deseti členná skupina nutrií našla útočiště pod mostem přes řeku Dyji. Břeclavané vnímají zvířata jako atrakci a chodí je krmit. Nutrie přitom patří k nejinvazivnějším zvířatům planety, které ze zabraného území vytlačují původní druhy.

Za poslední roky zaznamenáváme nebývalý nárůst nutrií v Česku. Pravděpodobnou příčinou rozšíření jsou velmi mírné zimy a příhodné podmínky v krajině. Nutrie se v těchto podmínkách rozmnožuje několikrát za rok, přičemž rodí čtyři až šest mláďat v jednom vrhu," uvedl Ondřej Mikulka z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Alarmující situace nastala před dvěma lety například v Kuřimi, kde se nutriím zalíbilo. „Nevíme, kde se u nás nutrie vzaly, ale v současné době odhadujeme, že jich je mezi stem a dvěma sty kusy. Protože nemají přirozené nepřátele, tak jsou s nimi problémy,“ popsal tehdy starosta města Drago Sukalovský (STAN).

Břeclav ale nutrie zatím podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře netrápí. Větší problémy momentálně způsobují bobři, kteří okusují místní stromy. Hlodavci připomínající vodní krysy jsou proti nim téměř neškodní.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky nutrie, Břeclav, zvíře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolf Pátý

Já si pamatuji, že se dřív prodávaly v Masnách, výborné a dietní maso

Neděle, 9. dubna 2023, 19:17Odpovědět

Břeclav čelí invazi nutrií. Přestaňte je krmit, zlobí se odborníci  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.