Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Charita chce postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem

Diecézní charita Brno chce spolu s obcí v Hruškách na Břeclavsku postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem, kteří nedokážou opravit své domovy. Řekla to mluvčí charity Zuzana Horáková. Budova by měla mít devět bytů a náklady na její vznik by se mohly pohybovat kolem 30 milionů korun.

Na stavbu je podle mluvčí určená větší část ze zbývajících prostředků ze sbírky, do níž posílali lidé peníze právě po loňském červnovém tornádu. Zemřelo při něm šest lidí a poničeno bylo 1 200 domů. Objekt by měl mít dvě podlaží. Se stavbou se počítá v letech 2023 až 2024. „Diecézní charita Brno zareagovala na požadavky z terénu. Na základě dohody s vedením obce Hrušky vznikla potřeba projektu sociálního bydlení pro lidi, kteří si nedokážou své domovy opravit, ale chtějí nadále žít v tomto regionu," uvedla Horáková.

Koordinátoři podle ní vytipovali desítku rodin a jednotlivců, převážně seniorů, pro které je možnost zůstat bydlet v obci velmi důležitá. „Nechceme, aby ještě navíc byli trvale vytrženi ze svého prostředí," doplnila Horáková.

Tornádo o rychlosti přes tři sta kilometrů za hodinu a s kroupami o velikosti míčků se prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem loni 24. června. Zanechalo za sebou šest mrtvých a 1 200 poškozených domů, z nichž asi dvě stě se muselo zbourat.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky ČR, sociální, stavby, neštěstí, počasí, tornádo, Hrušky, bydlení, charita, Brno, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charita chce postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.