Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rybáři loví z Dyje desítky tun mrtvých ryb. Zabily je sinice

, aktualizováno 21. července 2022, 13:02

Mrtví kapři, candáti nebo sumci. Na Břeclavsku se vzpamatovávají z úhynu až tuny ryb. Uhynulé vodní živočichy vylovují hasiči ve spolupráci s hasiči v obci Bulhary i Břeclavi. K události došlo podle vodohospodářů kvůli přemnožení sinic. Navíc hrozí, že se mrtvé ryby objeví i na dalších místech.

S výlovem začali hasiči a rybáři ve středu. Na místě se nacházely tři jednotky hasičů, kteří s rybáři odklízí a loví uhynulé zástupe vodní říše. Jedná se například kapry, candáty, sumci, amuři, cejni či tolstolobiky. Mrtvá zvířata se objevila u jezu v Bulharech i v Břeclavi. Špatná kvalitu vody rovněž hlásí vodní nádrž Nové Mlýny. Aktuálně situace řeší hasiči, rybáři, Povodí Moravy i Břeclav, kde se uchytilo desítky tun nad tamějším splavem.

Město zajistí kontejner, kam se budou uhynulé ryby dávat. Na místě katastrofy zasahují hasiči a rybáři, naplněné kontejnery se budou vozit do brněnské kafilerie,“ sdělil starosta Svatopluk Pěček (ANO).

Podle Petra Chmelaře, mluvčího Povodí Moravy, jsou na vině úhynu ryb sinice. Pokud jsou přemnožené, spotřebovávají kyslík. „Sinice mají příznivé podmínky pro rozmnožení kvůli horkému počasí, nízkým průtokům a živinám. Hlavní živinou je fosfor, který se dostává do řek nejčastěji proto, že čistírny nedostatečně fosfor odstraňují při čištění," řekl ČTK Chmelař, který dodal, že ze stejných důvodů patrně objeví mrtvé ryby i níže po toku.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český rybářský svaz, Severočeský územní svaz, Město Břeclav

Štítky Hasiči, Ekologie, ryby, Sinice, Břeclav, Dyje, okres Břeclav, Bulhary, Povodí Moravy (státní podnik), Nové Mlýny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybáři loví z Dyje desítky tun mrtvých ryb. Zabily je sinice  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.