Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tornádo v Lanžhotě způsobilo škody za miliony korun. Pomáhají řemeslníci i charita

Necelý rok po ničivé živelné katastrofě sčítají na jižní Moravě další škody. Malé tornádo, které zasáhlo město Lanžhot na Břeclavsku, poničilo třicítku domů a poškodilo mnohou zeleň. S materiálními škodami pomůže lidem mimořádná okamžitá finanční pomoc.

Popadané stromy, stržené střechy, zničené ploty. Obyvatele čtyřtisícového Lanžhotu překvapila v pondělí odpoledne nečekaně silná bouře, která s sebou přinesla větrný vír. Zkoumání meteorologů brzy potvrdilo, že se jednalo o malé tornádo. „Vznik škod v Lanžhotě a okolí skutečně souvisí s rotující kondenzační nálevkou, kterou zachytilo vícero lidí na video a že tedy šlo skutečně o tornádo a to minimálně o intenzitě EF1," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Podle vyjádření starosty města Ladislava Straky (nez.) pro ČTK půjdou celkové škody způsobené tornádem do milionů korun, přesné částky ale bude možné určit až podle účtů firem. „V dnešní době je nedostatek stavebního materiálu, vše se zdražilo, takže nikdo nedokáže říct, kolik budou stát opravy. I řemeslníci měli v hlavě nějaké ceny, které už nyní neplatí," uvedl Straka.

Pomocnou ruku nabídli poškozeným někteří odborníci z kraje, kteří přislíbili střešní krytinu i potřebné klempířské a pokrývačské práce. Po bouři se do úklidu podle vyjádření ředitele Diecézní charity Brno Oldřicha Haičmana pustila také Charita Břeclav, která mapuje potřeby obyvatel a zasaženým domácnostem dodává například vysoušeče.

Tornádo o síle EF1 působí mírné škody. Strhává střešní krytiny, převrhuje mobilní domy a jedoucí auta vytlačuje ze silnic. Jde o druhý stupeň Fujitovy stupnice.

Úředníci v obci nyní obcházejí domy v postižených ulicích a zjišťují informace o škodách. S následky přírodní katastrofy, kterou musejí obyvatelé Břeclavska náhle řešit, pomůže lidem, kteří jsou po tornádu v nouzi, mimořádná okamžitá pomoc. 

„Účelem této peněžité dávky je poskytnutí rychlé pomoci k zabezpečení základních životních potřeb občanů, kteří čelí náhle vzniklé situaci a potřebě řešit okamžitě následky tornáda," informovalo město Lanžhot na svých facebookových stránkách.


VIDEO: Milena Zonygová

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Břeclav

Štítky tornádo, katastrofa, škoda, Lanžhot, okres Břeclav, Jihomoravský kraj, Ladislav Straka, Český hydrometeorologický ústav, Diecézní charita Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tornádo v Lanžhotě způsobilo škody za miliony korun. Pomáhají řemeslníci i charita  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.