Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na Novomlýnské nádrže vyplula historická loď Munot, která měla loni nehodu

Ve třicátých letech minulého století vznikla jako luxusní výletní plavidlo, které ve Švýcarsku brázdilo Bodamským jezerem. Dnes vyplula zrekonstruovaná loď Munot na hladinu horní Novomlýnské nádrže na pomezí Břeclavska a Brněnska. Návratu na jihomoravské vody předcházela nehoda, při které Munot přišla o vrtuli.

Na Novomlýnské nádrže se po několika měsících opět vrátila historická loď Munot společnosti Plavby Pálava, kterou mohli lidé na hladině vídat v předchozích dvou sezonách. Ve své době majestátní plavidlo prošlo od roku 2019, kdy dorazilo na jižní Moravu, základními opravami. Plány na další sezony ale zkomplikovala událost, jež se odehrála loni v září.

„Na lodní šroub lodi se namotalo lano, kvůli čemuž jsme přišli o vrtuli. Na pachatele události policisté nepřišli. Nehoda nám prodražila rekonstrukci Munotu asi o dva miliony korun. Nakonec jsme ale situaci ustáli a dnes loď opět vyplula z kempu Merkur v Pasohlávkách,“ uvedla pro Drbnu ředitelka společnosti Plavby Pálava Lucie Erbanová.

Munot, která se může chlubit původním barem i statusem nejdelší lodi na Moravě, se letos vrací k běžné turistické sezoně. V loňském roce absolvovala v létě každodenní plavby a vozila návštěvníky čtrnáct hodin denně. Kapacitně pojme až 150 osob. „Příští rok se pustíme také do oprav interiéru lodi. Jde o poslední část, která v rámci rekonstrukce zbývá. Plánujeme například přeměnu zadního salonu v restaurační část,“ prozdradila Erbanová.

Čtyřiatřicet metrů dlouhou loď Munot sestavili v Německu roku 1936 ve specializované loděnici pro paroplavební společnost. Na jednu z prvních naftových lodí své doby se lidé ve Švýcarsku naloďovali celých šedesát let. Po konci slávy v osmimilionové zemi si Munot převzala do rukou cestovní kancelář, pod jejíž barvou vozila loď turisty po holandských i evropských vodách. 

Munot je jedním ze čtyř exemplářů luxusní plavební lodi ze třicátých let. Kromě plavidla, které je nyní možné potkat na jihomoravské nádrži, funguje ještě loď Mouette, která kotví v Londýně na Temži. Plavby neskončily ani pro Cygne, jež stále slouží švýcarské lodní dopravě. 


Loď Munot před rekonstrukcí

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plavby Pálava

Štítky plavby pálava, loď, Munot, sezona, turistika, nádrž, Švýcarsko, Bodamské jezero, okres Břeclav, Brněnsko, rekonstrukce, Pavlovské vrchy, Jihomoravský kraj, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Novomlýnské nádrže vyplula historická loď Munot, která měla loni nehodu  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.