Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koupání v lomu u Mikulova se omezuje, návštěvníci zaplatí vstupné

Lom na Janičově vrchu se v posledních deseti letech těšil zájmu návštěvníků, kteří se k němu mířili vykoupat. Loni regulovali v areálu ochránci přírody počet turistů, letos budou v opatřeních pokračovat. Chtějí tak zabránit znečištění přírody.

Přírodní památka Lom Janičův vrch byla vyhlášena v roce 2014. V roce 2004 došlo v souvislosti s ukončením těžby k zastavení čerpání podzemní vody a tím k nastoupání hladiny podzemní vody na úroveň cca 258 m n. m. Během několika měsíců se tak vytvořilo neprůtočné jezero o rozloze cca 2 ha s maximální hloubkou 10 metrů. Toto nově vzniklé jezero se neustále vyvíjí a je postupně osidlováno novými druhy organismů. V posledních letech dochází pozvolnému poklesu hladiny vody a vodní plocha nyní zaujímá cca 1,5 ha.

V dřívějších letních sezonách se do lomu na Janičově vrchu u Mikulova vtísnilo až tisíc lidí naráz. Přetěžování místa návštěvníky vedlo podle Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR) ke znečišťování přírodní památky a shlukování velkého množství aut. Minulý rok přistoupili ochránci přírody k regulacím počtu turistů, letos s nimi pokračují.

„Vloni jsme si ověřili, že regulace návštěvnosti v letní sezóně přírodní památce velmi prospěla a rozhodli jsme se jí aplikovat i v následujících letech. Proto jsme na jaře oslovili možné provozovatele, aby předložili nabídky nájemného. S vybraným nájemcem byla v květnu podepsána smlouva a vstup bude v následujících třech letech regulován, vždy mezi 15. 6 a 15. 9.,“ vysvětlil Jiří Kmet z AOPK ČR. Návštěvníci, kteří se do lomu přijíždějí koupat, musejí od poloviny června opět platit vstupné.

V areálu lomu je k dispozici převlékárna, toalety i voda na mytí, stejně jako nádoby na odpad a zajištěn pravidelný úklid. Celkové uzavření prostoru turistům AOPK ČR nechystá, podle Kmeta je třeba chození do přírody podporovat. „Současný systém regulace návštěvnosti prospívá organismům, které se v lomu vyskytují. Vzhledem k výraznému omezení počtu vstupujících osob byl v minulém roce podstatně menší tlak na využití parkovacích míst a uklidnila se  dopravní situace. Stejný efekt regulace očekáváme i letos,“ dodal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AOPK ČR

Štítky lom, janičův lom, Mikulov, koupání, přírodní památka, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, regulace, Lom Janičův vrch, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupání v lomu u Mikulova se omezuje, návštěvníci zaplatí vstupné  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.