Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Diecézní charita zruší azylový dům pro bezdomovce v Břeclavi. Dveře se zavřou v lednu

Jen do konce letošního roku bude lidem bez domova poskytovat útočiště Azylový dům Břeclav, který provozuje Diecézní charita Brno. Pak se zařízení uzavře, charitě na jeho provoz chybí peníze.

Diecézní charita požádala o zrušení služby na konci září, od té doby jednala o možnostech financování se zástupci kraje i města Břeclavi. „Bohužel se nám ani po opakovaných jednáních s představiteli veřejné správy nepodařilo vyjednat jiné dotace ani způsob dofinancování. Další prostředky na pokrytí výdajů na provoz služby bohužel nejsme schopní zajistit. Každé jiné řešení bude pro veřejnou správu daleko dražší," uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Každé jiné řešení péče o bezdomovce bude pro veřejnou správu dražší než podpora charitního domu, dodal.

Na takovou službu prostě nemáme peníze, říká starosta

Vedení Břeclavi je ale jiného názoru. V letošním roce už na provoz domu město přispělo 407.000 korunami a v příštím roce, po změně financování azylových domů, by ročně na 30 lůžek přispívala Břeclav dvěma miliony korun. „Takováto služba v tomto provedení je pro nás jako obec s rozšířenou působností příliš drahá. Na tak malou službu neumíme zajistit takový objem financí," uvedl místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka, který má sociální agendu na starosti.

Upozornil, že na Břeclavsku není například žádný krajský domov pro seniory, město tak financuje 200 lůžek ve vlastním zařízení. Žádost o ukončení služby je v devadesátidenní ochranné lhůtě, v níž je možné ji vzít zpět. „Pokud se nám v této době podaří zajistit jiné prostředky, ze kterých bude možné provoz zaplatit, je možné v této lhůtě žádost o ukončení služby zrušit. Budeme rádi, pokud tak budeme moci učinit, k tomu ale potřebujeme alespoň příslib o dofinancování," dodal Haičman.

Azylový dům v Břeclavi poskytuje služby lidem v nouzi, kteří se ocitli bez přístřeší. V roce 2017 jeho služeb využilo 79 klientů, kterým bylo poskytnuto 6696 hodin sociálních služeb. Dvaadvacet uživatelů díky pobytu v azylovém bydlení a materiální i potravinové pomoci našlo po odchodu z azylového domu nové bydlení.

Autoři | Foto Diecézní charita Brno

Štítky azylový dům, Břeclav, diecézní charita, brno, charita, bezdomovec, Diecézní charita Brno, Oldřich Haičman, Jaroslav Válka

Diecézní charita zruší azylový dům pro bezdomovce v Břeclavi. Dveře se zavřou v lednu  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.