Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Dělníci v Blansku vykopali kus druhoválečného minometu. Při rekonstrukci vodovodu ho vytáhl bagr

Při pracích na přeložce vodovodu v Blansku pracovníci objevili kovový předmět, který nejprve považovali za pravěký artefakt. Archeologové ale zjistili, že jde o podstavec k minometu z druhé světové války. Nález byl převezen do muzea k očištění a zakonzervování.

Dělníci, kteří pracují na přeložce vodovodu v blanenské Dvorské ulici, museli místo na pár hodin přenechat archeologům. Při výkopových pracích narazili na podezřelý kovový předmět a nejdříve si mysleli, že jde o artefakt z pravěku.

„Zjistil jsem, že nejde o prehistorický předmět. Pro přesnější určení nálezu jsem ale kontaktoval kolegu z Ústavu archeologické památkové péče Brno, který se mimo jiné specializuje na druhou světovou válku,“ popsal archeolog Muzea Blanenska Marek Novák na webu města.

Dělníci v Blansku přemisťují jednu z páteřních větví vodovodní sítě. Chodce i řidiče čekají omezení

Dělníci v Blansku začali v části Dvorské ulice s pracemi na přeložce vodovodní sítě, která tak už nepovede pod sportovním hřištěm tamní školy. Stavba omezí pohyb chodců i vozů v lokalitě. Jedná se o jednu z páteřních větví vodovodní sítě v...

Lidé se poté obávali, že nálezem může být střelivo. „Vyloučili jsme, že by šlo o nález nevybuchlé munice, pyrotechnika proto nebylo nutné kontaktovat. Kovový předmět jsme za pomoci těžké techniky vyjmuli a po další konzultaci jsme určili, že jde o poměrně zachovaný podstavec k minomentu sovětské nebo německé výroby,“ doplnil Novák.

Odborník z blanenského muzea pak prozkoumal také okolí nálezu a pracovníci stavební firmy pak zajistili převoz nálezu do nedalekého muzea. Jeho zaměstnanci se nyní budou věnovat očištění a zakonzervování podstavce, nalezený předmět totiž rozšíří muzejní sbírkový fond.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Blanenska

Štítky druhá světová válka, vodovod, rekonstrukce, archeolog, minomet, muzeum, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci v Blansku vykopali kus druhoválečného minometu. Při rekonstrukci vodovodu ho vytáhl bagr  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.