Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pro bezdomovce v Blansku otevřelo denní centrum i o víkendu. Společně si upečou vánočku

Lidé bez domova v chladných dnech nemusí v ulicích Blanska hledat úkryt. Před mrazy se schovají v denním centru, jehož brány se od prosince otevírají i o víkendu. V teple a bezpečí dostanou zadarmo polévku, čisté oblečení, charita ale nabízí i sociální poradenství.

Oblastní charita v Blansku nabízí lidem bez domova přístřeší celoročně ve všedních dnech, s příchodem zimy si ale zájemci do denního centra v Sadové ulici mohou přicházet pro pomoc i o víkendech. V mrazivém počasí tak pracovníci vychází vstříc potřebám klientů, kteří služeb využívají častěji než v jiných ročních obdobích.

Bezdomovci můžou do speicální budovy dojít i několikrát za den. Charita jim poskytne nápoje a teplou polévku, možnost hygieny, čisté oblečení i základní sociální poradenství. Jednoduché jídlo si zájemci můžou ohřát nebo uvařit i sami. „Klienty vedeme k tomu, aby si donesli většinu surovin. Možnosti vaření využívají hlavně ženy,“ popsala vedoucí blanenské Nové naděje Jana Habrová.

Na míste se někteří potřební účastní také různých skupinových aktivit. „Před Vánoci se mohou klienti těšit na společné pečení vánočky a vyrábění adventního věnce. Třiadvacátého prosince si pochutnají na svátečním řízku s bramborovým salátem,“ dodala.

Pomoc pro všechny

Do centra mohou přicházet ženy i muži starší osmnácti let. „Pracujeme s dospělými, kteří přišli o domov nebo se jinak ocitli v těžké životní situaci. Nemusí jít přímo jen o lidi na ulici, přicházejí k nám i například lidé z ubytoven, kteří potřebují zázemí i pomoc. Společně se snažíme najít cestu z jejich složité životní situace,“ přiblížila Habrová.

Dveře budovy se otevírají od pondělí do pátku v dopoledních hodinách. Po hodinové polední pauze pracovníci bezdomovce přivítají i odpoledne, od pondělí do čtvrtka do šestnácti hodin, v pátek do půl druhé odpoledne. O víkendech je nově otevřeno od devíti hodin ráno do jedné odpoledne bez polední pauzy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Blansko

Štítky Blansko, bezdomovci, charita, zima, počasí, mráz, pomoc, polévka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro bezdomovce v Blansku otevřelo denní centrum i o víkendu. Společně si upečou vánočku  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.