Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Silničáři vytvořili na hlavním tahu mezi Brnem a Svitavami špunt. Staví kruháč, aby zpomalil auta

Nepříjemné potíže se přivalily na jihomoravské silnice, konkrétně na vozovku I/43, kterou jezdí lidé z Boskovicka či ze Svitav do Brna a zpět. Silničáři na místě budují očekávanou okružní křižovatku, jež zpomalí na vytěžovaném úseku provoz a zlepší bezpečnost. Kvůli stavbě platí v místě kyvadlový provoz.

Od dopravní stavby u Sebranic si slibují silničáři především zvýšení bezpečnosti, po níž volali mnozí místní i představitelé obcí. S přípravnými pracemi začali silničáři z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začátkem letošního roku. Nyní přistoupili k finálním úpravám, kvůli nimž nastalo od pondělí omezení v dopravě. 

„Na novou křižovatku převádíme provoz a pracujeme na připojovacích větvích a demontáži provizorní komunikace. Z důvodu těchto prací je nutné zavést kyvadlový provoz, který budou řídit semafory. Kompletní dokončení prací a plánujeme již začátkem listopadu,“ sdělila mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o vytvoření kruháče na frekventované tepně mluvilo dlouhodobě. Důvodem pro opatření byl zejména fakt, aby ubylo dopravních nehod. Místem totiž projíždí denně až patnáct tisíc motoristů, kteří jezdí z Boskovicka či ze Svitav do Brna a zpět. 

Nová okružní křižovatka má průměr čtyřicet metrů a tři výjezdy, respektive v silničářské terminologii paprsky. „Čtvrtý severní paprsek bude následně potřeba až v rámci dostavby obchvatu Sebranic silnicí I/19 s napojením silnice I/43 a přeložky silnice II/150. V rámci regulace rychlosti a zklidnění dopravy ve směru od Bořitova na silnici I/43 bude před křižovatkou vybudován ostrůvek, díky němuž dojde k vychýlení jízdního pruhu ve směru do křižovatky a tím i zpomalení projíždějících vozidel,“ dodal už dříve ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala s tím, že součástí budování je rovněž veřejné osvětlení. 

V budoucnu má přetížené silnici I/43 ulevit nově vzniklá silnice I/73. ŘSD už dříve uvedlo, že první etapa téměř osmdesát kilometrů dlouhé silnice se má začít stavět nejdříve v roce 2026. První práce se očekávají mezi Bořitovem a Svitávkou. Další úseky od Svitávky k Jevíčku a od Jevíčka k budoucí dálnici D35 jsou zatím pouze na papíře a nemají potřebná úřední razítka. Stejně jsou na tom lokality od dálnice D1 ke Kuřimi a dále k Bořitovu.

Hlavní tah mezi Brnem a Svitavami získá na konci roku kruháč, aby zpomalil řidiče

Konec závažných nehod, zpomalení provozu a také takřka půl roku trvající omezení hlásí jihomoravští silničáři z frekventované silnice I/43 u Sebranic, jež je hlavním tahem mezi Brnem a Svitavami. Dělníci začali na silnici s budováním kruhové...

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky Jihomoravský, Kraj, Omezení, Sebranice, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Ledvina

Včera jsem tam jako odhadem 20. auto od Svitav na Brno v 19:20 čekal pres 20 minut !!!!! A zrovna jsem dost spěchal - tedy vědět to, zajedu to rovnou na Kunštát a okreskama na Lysice - kde je taky rozkopáno, a "kyvadlo". Tj paradox nr. 1 - jak úspěšně načasovat odříznutí Brna od Svitav ;)) Hlavně ale - kterej %@#÷,₩ nastavoval řízení provozu na onom kruháči nevím, ale rád bych ho dostal na slovíčko. V 10min. taktu, který musíte prostát, než vám na minutu a prd padne zelená, vidíte, jak tam fakt 7 minut nikdo nejede !! Semaforybze vsech stran hned pred kruháčem a intarvaly jsou nastaveny tak, že bysete to stihli projít pěšky!!!!! To jen vypovídá o tom, kdo za těmihle "zlepšováky" stojí - jde o to udělat špunt a zpomalení provozu pod záminkou bezpečnosti. A řidiče *@*( !!!

Pondělí, 16. října 2023, 10:14Odpovědět

Martin Ledvina

Jinak - jediné rozumne řešení bylo udelat víceírovňovou křižovatku, a tou už pred těmi cca 10 lety, kdy se tam dosavadní, zjevně nedostačující, řešení z našich peněz platilo ???? místo toho se dělá každou chvíli přestavba přestavby, působí to jako zřejmá defeaudace veřejných peněz, a ještě nejdementnějším možným zpusobem, ktery bude na poddimenzovanym tahu na Brno-Svitavy (Boskovice) štvát lidi ještě více než dosud ???? "Děkujeme!!!!! ????"

Pondělí, 16. října 2023, 10:23Odpovědět

Honza K.

A ten špunt tam bude i po dokončení silnice,
navic i kdyby tam nic nejelo a nebyl tam špunt tak je to jen další zpomalovač na frekventované silnici.
....tam měla být mimoúrovňová křižovatka, jenže to by stálo moc ????????????

Úterý, 10. října 2023, 21:47Odpovědět

Petr Ševčík

Musíte pochopit, že přednostně musíme posílat peníze Hamásu. I když fialka naoko protestoval, je to probruselský patolízal a rozhodnutí Bruselu odkýve. A jestliže paní Lejnová rozhodla pomoc navýšit, ČR se musí na této pomoci podílet také. Pak nejsou peníze na investice.

Úterý, 17. října 2023, 17:07Odpovědět

Martin Ledvina

Tohle není o Hamásu, ale o tom, že se v Brně a okolí cpou peníze do debilních rekonstrukcí, který stojí kupu peněz, času a nervů, jsou zjevným do slepý ulice už před dokončením a nepřežijí proto ani 10 let, aniž by se vše znova za x-násobek překopávalo znovu viz. Lipůvka kruháč, Sebranice křižovatka, Brno D1 rekonstrukce "rozšíření", Brno - Hradecká a každoroční letní úsekový rekonstrukce tak, aby byla ulice každý léto v kolonách, Brno sjezd od Hradecký k Výstavišti resp. "modernizace" staré 2proudovky na věčně zasekaný hyperkorektní jednopruh.. naše předpotopní legislativa a ultrabezpečné všeochraňující opatření na jedné straně, zájem volených zástupců společně se se stavebním byznysem společně nažrat na šílených projektech na straně druhé

Úterý, 17. října 2023, 17:35Odpovědět

Petr Ševčík

Uznávám, že problematiku investic v okolí Brna detailně neznám. Ale když stát vyhazuje peníze na podporu teroristů, musí pak někde chybět.

Neděle, 22. října 2023, 17:25Odpovědět

Silničáři vytvořili na hlavním tahu mezi Brnem a Svitavami špunt. Staví kruháč, aby zpomalil auta  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.