Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hlavní tah mezi Brnem a Svitavami získá na konci roku kruháč, aby zpomalil řidiče

Konec závažných nehod, zpomalení provozu a také takřka půl roku trvající omezení hlásí jihomoravští silničáři z frekventované silnice I/43 u Sebranic, jež je hlavním tahem mezi Brnem a Svitavami. Dělníci začali na silnici s budováním kruhové křižovatky, kterou zprovozní na konci roku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o stavbě kruháče na frekventovaném úseku mluvilo dlouhodobě. Důvodem pro opatření byl zejména fakt, aby ubylo dopravních nehod. Místem totiž projíždí denně až patnáct tisíc motoristů, kteří jezdí z Boskovicka či ze Svitav do Brna a zpět. Nyní je čeká až do konce roku nepříjemné omezení.

„Aktuálně začínáme budovat provizorní komunikaci, která nám umožní zachovat obousměrný provoz v režimu 1+1, to znamená jeden jízdní pruh v každém směru. Výstavba okružní křižovatky bude probíhat v několika etapách, přičemž zavedení kyvadlového provozu bude potřeba po dobu jen asi jednoho týdne. Semafory využijeme až koncem roku z důvodu frézování svrchních částí komunikace a pokládky nových živičných vrstev,“ sdělil David Fiala, ředitel Závodu Brno ŘSD

Od stavby si slibují silničáři především zvýšení bezpečnosti, po níž volali mnozí místní i představitelé obcí. „Velmi mě těší, že nová okružní křižovatka přispěje ke snížení nehodovosti v místě, které bylo dějištěm častých dopravních nehod, bohužel i s fatálními následky. Jedná se o jednu z nejnebezpečnějších křižovatek v Jihomoravském kraji dle statistiky Policie ČR, “ prozradila senátorka za Blansko Jaromíra Vítková (KDU-ČSL, která stavbě dlouhodobě fandila.

Nová okružní křižovatka má podle projektu průměr čtyřicet metrů a tři výjezdy, respektive v silničářské terminologii paprsky. „Čtvrtý severní paprsek bude následně potřeba až v rámci dostavby obchvatu Sebranic silnicí I/19 s napojením silnice I/43 a přeložky silnice II/150. V rámci regulace rychlosti a zklidnění dopravy ve směru od Bořitova na silnici I/43 bude před křižovatkou vybudován ostrůvek, díky němuž dojde k vychýlení jízdního pruhu ve směru do křižovatky a tím i zpomalení projíždějících vozidel,“ dodal Fiala s tím, že součástí budování je rovněž veřejné osvětlení. 

V budoucnu má přetížené silnici I/43 ulevit nově vzniklá silnice I/73. ŘSD už dříve uvedlo, že první etapa téměř osmdesát kilometrů dlouhé silnice se má začít stavět nejdříve v roce 2026. První práce se očekávají mezi Bořitovem a Svitávkou. Další úseky od Svitávky k Jevíčku a od Jevíčka k budoucí dálnici D35 jsou zatím pouze na papíře a nemají potřebná úřední razítka. Stejně jsou na tom lokality od dálnice D1 ke Kuřimi a dále k Bořitovu.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky ŘSD, Jihomoravský, Kraj, Sebranice, Kruháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní tah mezi Brnem a Svitavami získá na konci roku kruháč, aby zpomalil řidiče  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.