Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Adamov si splnil sen. Na území skládky postavili pohádkový lesopark

Z nového lesoparku se veselí lidé v Adamově u jihomoravské metropole. Na svoji vysněnou pohádku se těšili tři roky, nyní se relaxační zóny dočkali na místě, kde se předtím nacházela skládka. V odpočinkové lokalitě si zájemci pohrají na broukovišti nebo si poslechnou zvuky dřeva.

Tři roky trvala v Adamově příprava lesního parku s pohádkovou tematikou. Prostor, jenž je určený především pro rodiny s dětmi a seniory, kteří si na území bývalé skládky přijdou pohrát, město doplnilo o vzdělávací prvky. Součástí lokality je jezírko s mokřadem, malý geopark, prostotem prochází také naučná stezka s řadou herních zastávek.

Nejmenší návštěvníky potěší například přírodní pexeso, broukoviště, hmyzí hotel či poslech zvuků dřeva. „Při práci jsem popustil fantazii, co by se mi líbilo, kdybych byl děcko, a chtěl jsem, aby to bylo všechno o přírodě. A tak vznikly figurky hříbků, které se usmívají, když jsou jedlé, nebo se naopak mračí, když jsou jedovaté, broukoviště, aby děti věděly, co v lese žije, průlezka je v podobě sovy,“ okomentoval prvky projektant lesního areálu Petr Krejčiřík

Pracovníci odpočinkovou zónu vybudovali na pozemcích brněnské Mendelovy univerzity, která plochu městu bezúplatně pronajala. Adamovu navíc pro účely stavby věnovala kameny a řezivo v hodnotě 120 tisíc korun. „Uzavřeli jsme smlouvu o bezúplatném pronájmu, v níž je ale zároveň ošetřena zodpovědnost za jednotlivé prvky, které se v lokalitě nachází, dále za bezpečnost, údržbu a úklid, za což vše odpovídá město,“ vysvětlil za Školní lesní podnik Křtiny Tomáš Pospíšil.

Lesníci vedení radnice po celou dobu odborně asistovali. Pohádkový les společně osázeli tabulemi, z nichž se zájemci dozví informace o ptačích budkách, tamních horninách a zajímavosti o mokřadech. Desky i některé herní předměty doplňuje grafické zpracování z pera Jany Kloučkové Kudrnové. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky Adamov, Jihomoravský kraj, MENDELU, lesníci, lesopark, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

TAK TO MÁME TADY ADAST-LESOPARK.

Úterý, 26. září 2023, 18:10Odpovědět

Adamov si splnil sen. Na území skládky postavili pohádkový lesopark  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.