Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jižní Moravu zasáhl silný déšť. V Boskovicích voda zatekla do archivu i nemocnice

Intenzivní, zhruba hodinu a půl trvající déšť z bouřek ve středu způsobil v Boskovicích na Blanensku výrazné škody, voda zatekla například do archivu nebo tamní nemocnice. Právě v tomto městě měli hasiči většinu zásahů, které souvisely s bouřkami. Starostka Jana Syrovátková (Změna 22) řekla, že zatím s dalšími lidmi zjišťuje rozsah škod.

Syrovátková sdělila, že přes město přešlo několik bouřek, padaly i kroupy. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v Boskovicích napršelo přes padesát milimetrů srážek a z mapy úhrnu za 24 hodin je zjevné, že Boskovice byly nejzasaženější. V nedalekém Protivanově napršela sotva třetina vody, ve Sloupu polovina a například v Jevíčku pouhý milimetr.

Prudský déšť zasáhl například městský archiv, kam zatekla voda. Soukromé majetky utrpěly nejvíce v Komenského a Bílkově ulici. V části města směrem na Prostějov se protrhla hráz rybníčku a voda tekla přes další pozemky do říčky Bělé.

Na některých ulicích v Boskovicích se vytvořily vodní laguny, nebylo tak možné projet autem, uvedli hasiči na svém webu. „Máme tu vymleté chodníky a silnice. Do archivu naštěstí zateklo jen trochu, tekla voda po podlaze," doplnila starostka. Lidé podle ní měli zatopené sklepy a vodu čerpali hasiči ze zatopených míst až do noci. Ve městě pracují na odstranění škod ještě dnes. „Protrhla se také hráz soukromého rybníčku, voda strhla zděné oplocení a dostala se na další pozemky," popsala situaci.

Částečně se voda dostala i do některých suterénních prostor boskovické nemocnice. Zdravotnické zařízení ale informovalo, že díky rychlému zásahu a aktivní pomoci pracovníků úklidu a dobrovolníku následky ostranili už ve večerních hodinách a k poškození majetku nedošlo.

Do některých obcí stekla také voda z polí, například do Bořitova na Blanensku. Hasiči do půlnoci řešili více než šedesát událostí v celém Jihomoravském kraji. Nejčastěji jsme čerpali vodu, čistili silnice a kanalizace. V několika případech odstraňovali také spadané stromy a větve. Při událostech nebylo hlášeno žádné zranění. 

„Nejvíce zásahů jsme zaznamenali v Boskovicích, a to devětadvacet událostí. Ve městě zasahovaly postupně tři profesionální jednotky a dalších devatenáct jednotek sborů dobrovolných hasičů. Na Brněnsku bylo hlášeno devět událostí, ve Znojmě šest,“ uvedli hasiči na sociální sítí X (dříve Twitter).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Boskovice, Nemocnice Boskovice/Facebook

Štítky bouřky, počasí, déšť, voda, Blanensko, Boskovice, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

BĚHEM CHVILKY - BYLO TO OPRAVDU PEKLO A VŠUDE KOLEM PLNO VODY TEKLO - HZS BOSKOVICE SI POCHVALU ZASLOUŽÍ NEJVÍCE - DOBRÁ PRÁCE PÁNI KLUCI - PŘIJELI VČAS KU POMOCI. DÍKY.

Čtvrtek, 14. září 2023, 12:05Odpovědět

Jižní Moravu zasáhl silný déšť. V Boskovicích voda zatekla do archivu i nemocnice  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.