Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turisté na jižní Moravě navštěvují exotické stromy. Do arboreta chodí po nové stezce

Z náměstí až do oázy plné zeleně se dostanou lidé v Křtinách na Blanensku. Po dvoukilometrové stezce se zájemci prochází do nového arboreta, už na cestě si ale prohlíží různé druhy tuzemských i exotických dřevin. Na otevření se milovníci přírody těšili patnáct let, lesníci totiž čekali až stromy vyrostou.

Na putování po třinácti zastaveních se lidé nově vydávají na Blanensku. Lesníci v Křtinách dlouho pracovali na vysněné naučné stezce s názvem Chvála stromů, po které výletníci došlapou z náměstí městysu až do nedalekého arboreta. V parku se sbírkou dřevin uvidí nejen běžné druhy stromů, seznámí se také s cizími kousky.

„Zastávky jsou věnované jednotlivým rodům dřevin, a to například bříze, habru, jasanu, javoru nebo směsi exot. Na stanovištích se nachází zhruba deset druhů daného rodu,“ popsala trasu správkyně arboret Školní lesní podnik Křtiny Petra Packová. Stromy iniciátoři opatřili informativními visačkami, z nichž se turisté dozví český a latinský název, čeleď a údaje, kde jinde na světě kousek potkají.

S myšlenkou projektu poprvé přišel v roce 2008 loni zesnulý zahradní architekt Ivar Otruba. Ideu poté dál rozpracovali studenti tehdejší Zahradnické fakulty brněnské Mendelovy univerzity. Turistická přírodní atrakce tak v lokalitě vznikala celých patnáct let. 

„Důvod je jednoduchý, aby stezka měla pro návštěvníky smysl, bylo třeba počkat, až výsadby odrostou a stromy budou natolik velké, aby byly stabilizované a na první pohled šel poznat rozdíl nejenom ve tvarech listů, ale postupně i v habitu celých stromů,“ vysvětlil ředitel lesníků Tomáš Vrška.

Až do letoška trasa postrádala jeden zásadní prvek, neměla kompletně hotový příchod k arboretu. U potoka chyběl most, menší potíže se objevily i u tamní silnice. Nyní přes vodní tok vede nová dřevěná lávka. 

„Poslední část prochází podél frekventované komunikace. Nakonec zvítězila varianta posunout původní plot stromového parku o několik metrů a podél silnice postavit zábranu. Dostatečně široký průchod, který vznikl, jsme vysypali dřevní štěpkou,“ dodala Jitka Fialová z Mendelovy univerzity v Brně. Brány arboreta jsou pro všechny nadšené výletníky a pozorovatele oficiálně otevřené od 18. srpna.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky Jihomoravský kraj, Blanensko, Křtiny, příroda, stezka, cesta, stromy, exotika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté na jižní Moravě navštěvují exotické stromy. Do arboreta chodí po nové stezce  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.