Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blansko má letos méně peněz na investice. Poputují na opravy předzámčí i nová parkoviště

Blansko má letos vyhrazeno na investice asi 121,5 milionu korun, což je zhruba pětinu rozpočtu. Loni to byla třetina. Podíl by se ale mohl zvýšit, některé investice by přibyly tehdy, pokud na ně město získá dotace. Mezi nejvýznamnější investiční akce letos patří dokončení opravy budovy Zámek 3.

„Struktura rozpočtu je trochu jiná než v předchozích čtyřech letech. Věřím ale, že v průběhu roku 2023 se podíl investic ještě zvýší. Máme totiž připravenou celou řadu investičních akcí, které budeme realizovat, pokud se na ně podaří najít finance i z jiných zdrojů, například dotaci ze státního rozpočtu nebo z kraje. Řada dotačních titulů už je přitom vypsaná a šance uspět jsou u některých velké," uvedl starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Mezi nejvýznamnější investiční akce, které město letos plánuje, patří dokončení rekonstrukce budovy Zámek 3 v podzámčí za 21,6 milionu korun. Další je zastropení Palavského potoka, které přijde na 11,5 milionu korun, nebo vybudování parkovacích míst, opravy chodníků a úprava komunikace v Údolní ulici téměř za 11 milionů korun. Připraveno je také dokončení obnovy vnitrobloku v Poříčí za osm milionů korun. Rozpočet počítá i s opravou mostů, chodníků, opravami výtluků, obnovou školních hřišť nebo doplňováním herních prvků.

„Dotace bychom chtěli čerpat také na další projekty, které máme připravené, s jejich realizací ale čekáme na vypsání vhodných dotací. Mezi ně patří například rekonstrukce ulice Erbenova za 33 milionů korun nebo modernizace učeben ZŠ Salmova za 21 milionů korun. Připravuje se také další etapa revitalizace rekreační oblasti Palava, kde na základě podnětů od občanů a studie zpracované ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně připravujeme vylepšení zhruba za 60 milionů korun," upřesnil starosta.

Město bude letos také pokračovat v přípravách dalších velkých projektů, které by měly odstartovat ještě letos nebo v příštím roce. Mezi ně patří například výstavba budovy nových krytých lázní na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka, modernizace blanenské nemocnice nebo oprava budovy ve Sladkovského ulici, v níž by měla vzniknout mateřská škola. K jejich financování by měly sloužit mimo jiné peníze uložené na účtech města i příjmy z prodeje pozemků.

Dvacetitisícové Blansko letos hospodaří s příjmy i výdaji bezmála 609 milionů korun. Vyrovnaný rozpočet schválili zastupitelé v prosinci. Na loňský rok mělo město schválených v rozpočtu okolo 604 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Blansko

Štítky ČR, správa, stavby, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko má letos méně peněz na investice. Poputují na opravy předzámčí i nová parkoviště  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.