Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Blansku řeší problém se závislostí mladých, drogy berou i děti

Alkohol, cigarety, marihuana, pervitin. Problém se závislostí na návykových látkách se v české společnosti řeší dlouhodobě. Často je užívá mládež a studenti. S podobnou situací bojují nyní v Blansku, kde drogy berou dokonce děti na základních školách.

Odborníci, kteří se v Blansku věnují práci s mládeží, upozornili na problém s nadměrným užíváním návykových látek. V posledních měsících podle nich rychle stoupá počet mladých lidí závislých na těchto látkách. Navíc se drogy, včetně těch tvrdých, dostávají ke stále mladším uživatelům. Největší šanci zjistit, že něco není v pořádku a co se děje, mají rodiče.

„Bohužel není výjimkou, že se setkáváme se čtrnáctiletými dětmi, které jsou přímo závislé na pervitinu, alkoholu, marihuaně nebo lécích,“ sdělil v rozhovoru pro městský web vedoucí Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež v Blansku Robert Hořava a dodal, že závislost s sebou nese řadu dalších problémů, například se zdravím, učením nebo kriminalitou.

Pro lidi se závislostí je nejlepší včasné odhalení problému a poskytnutí odborné pomoci. Důležité je všímat si příznaků, které užívání drog doprovází. Hlavním varování jsou výkyvy nálad, rychlé a prudké změny, smutek, výbuchy vzteku nebo agresivní chování. Lidé se závislostí také buď překypují energií, nebo naopak trpí velkou únavou. Dalším typickým příznakem jsou změny v chování, střídání přátel, jiný výraz ve tváři nebo zvýšená poptávka po penězích, za které si drogy kupují.

Ne vždy je ale jiné chování či styl oblékání symbolem toho nejhoršího. Někdy se jedná pouze o součást dospívání. „Opravdu důležité je se o dítě zajímat. Najít si čas a povídat si s ním a zjistit, jak se má a co aktuálně prožívá,“ vysvětlil Hořava.

Důležitá je pomoc a porozumění

Užívání drog dětmi ohrožuje celou rodinu. Přestože rodiče většinou nejsou schopni závislosti zcela zabránit, měli by podat pomocnou ruku. Podle Hořavy je užívání návykových látek citlivé téma a je potřeba nastavit vztah na vzájemném porozumění, nikoliv odsuzování nebo přesvědčování.

V Blansku pro podobné případy funguje Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež a další terénní programy. V Brně je možné navštívit Centrum prevence provozované společností Podané ruce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Blansko, drogy, závislost dětí, pomoc, závislost, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blansku řeší problém se závislostí mladých, drogy berou i děti  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.