Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

U jeskyní v Moravském krasu čeká turisty obnovená naučná stezka

Sloupsko-šosůvské jeskyně v Moravském krasu na Blanensku, které jsou turistům přístupné už téměř sto padesát let, se těší z nových informačních panelů. Rozšířený výklad i fotografie si lidé mají možnost prohlédnout po cestě z jeskyně Kůlna.

Naučná stezka u Sloupsko-šošůvských jeskyní se dočkala obnovy. Informační tabule, které se věnují začátku podzemní krasové řeky Punkvy, jeskyním, krasu i okolním skalám a doplňují předchozí výklad průvodců, zpestřují návštěvníkům cestu od jeskyně Kůlna zpět na parkoviště už několik let.

„Aktualizovali jsme některé vědecké údaje. Doplnili jsme tematické mapy severní části Moravského krasu, nákresy a fotografie. Samozřejmostí je i překlad textu do anglického jazyka,“ řekl mluvčí Správy jeskyní České republiky Pavel Gejdoš.

Kromě již zrenovovaného panelu u jeskyně Kůlna byly tabule ve špatném stavu, a proto je pracovníci jeskyní vyměnili za nové. Konkrétně se jedná o informativní místa u vstupu do areálu, u takzvané Propástky a u skály Hřebenáč.

„Projekt byl součástí aktivit k Mezinárodnímu roku jeskyní a krasu,“ sdělil vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jakub Gabriš. Náklady na obnovu stezky, které činily zhruba třicet tisíc korun, financovalo podle Gabriše ministerstvo životního prostředí ze svého programu na podporu obnovy přirozených funkcí krajiny.

Kromě naučné cesty u Kůlny mají návštěvníci možnost vyrazit k propasti Macocha, do Josefovského údolí, k jeskyni Pekárna nebo si projít trasu Rudické propadání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa jeskyní ČR

Štítky Moravský kras, naučná stezka, tabule, Sloupsko-šošůvské jeskyně, jeskyně, okres Blansko, Česko, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Punkva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U jeskyní v Moravském krasu čeká turisty obnovená naučná stezka  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.