Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve slavném poutním chrámu ve Křtinách chystají opravu varhan

Kostel Jména Panny Marie ve Křtinách na Blanensku, jenž je významným barokním chrámem i poutním místem, čeká kompletní rekonstrukce varhan. Nové nástroje mají ještě více umocnit zážitek návštěvníkům církevní stavby pocházející z druhé poloviny osmnáctého století. Na opravu zařízení shánějí farníci peníze a vyhlásili veřejné sbírky.

Rekonstrukci varhan, které platí za největší a mechanicky nejsložitější hudební nástroj, mají v plánu ve Křtinách už delší dobu. Na záměr spustili letos v létě sbírku, při které mají možnost si dárci adoptovat píšťaly.  

Na podporu volné rekonstrukce křtinských varhan v kostele Jména Panny Marie byla spuštěna i adopce píšťal a zřízen transparentní účet. Cílem je shromáždit dostatek finančních prostředků, které by pokryly náklady farnosti na zaplacení celého díla varhan. V případě, že adopce píšťal vynese větší sumu financí než je potřebné, budou peníze dárců použity na budoucí opravy křtinského kostela,“ popsali farníci ze známého kostela, jenž vznikl podle návrhu architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela.

Současná omezená funkčnost varhan omezuje plné využití kostela pro bohoslužby i koncertyUskutečnění oprav se plánuje v etapách na léta 2020 až 2023. Celkem vyjde rekonstrukce na 8,4 milionu korun.  Finanční injekci nyní dostala farnost od Jihomoravského kraje, který přispěl na záměr půl milionu korun.

„Našim cílem je pomoci restaurování varhanní skříně a rekonstrukci varhanního stroje, který značně poničily necitlivé zásahy a zanedbaná údržba. Varhany jsou v současné době demontovány a nepoužívají se. Probíhají na nich restaurátorské a varhanářské práce. Varhanní skříň byla v minulosti konstrukčně upravena a ve spodní části ji napadl dřevokazný hmyz,“ řekl k plánovaným opravám náměstek hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch František Lukl (STAN).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto varhanyprokrtiny.cz

Štítky Církev, kostel, Baroko, Památka, Dotace, Jmk, varhany, oprava, Křtiny, okres Blansko, Jan Blažej Santini-Aichel, František Lukl, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve slavném poutním chrámu ve Křtinách chystají opravu varhan  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.