Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravští vinaři slaví. Vláda nezdanila tichá vína

Vinařská sdružení vítají zachování nulové spotřební daně na takzvaná tichá vína, které oznámila vláda. Prezident Svazu vinařů Martin Chlad řekl, že vládní úspory vinaři pocítí jako podnikatelé a občané a pro část z nich bude citelným zásahem i zrušení daňové uznatelnosti tichého vína jako daru do 500 korun na reprezentaci.

Zdanění vína nás připraví o turisty, zlobí se vinaři. Hejtman podepisuje petici

Možné zavedení spotřební daně na tichá vína leží v žaludku jihomoravským vinařům i politikům. Zatímco vláda si od nové daně slibuje přísun peněz do státní kasy, lidé se bojí oslabení regionálního cestovního ruchu i supermarketů plných vín ze...

„Pro tuto chvíli jsme rádi, že vláda vyslyšela klíčové argumenty pro zachování nulové sazby, která je běžná ve všech evropských vinařských zemích. Je to ale do určité míry Pyrrhovo vítězství, protože daňové změny pocítíme jako podnikatelé a občané," uvedl Chlad. Zrušení daňové uznatelnosti tichého vína jako daru do 500 korun pak podle něj zasáhne některá vinařství, která tímto způsobem prodávají až 40 procent své produkce.

Zavedení spotřební daně na tichá vína doporučovala vládě jako součást konsolidačního balíčku Národní ekonomická rada vlády (NERV). Svaz vinařů i Vinařská unie proti tomuto doporučení protestovaly zejména argumentem, že stejnou úlevu mají vína v okolních zemích a po zavedení spotřební daně přestanou být místní vinaři konkurenceschopní. Jak premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, právě to byl rozhodující důvod pro zachování výjimky pro víno. Na ostatní alkoholické nápoje je spotřební daň uvalena.

Rozhodnutí vlády ve vyjádření ocenila také Vinařská unie, která sdružuje největší výrobce vín v Česku. Osvobození od spotřební daně je podle ní efektivním opatřením, jak pomoci českému vinařství a vinohradnictví v souboji s evropskou konkurencí.

„Zároveň ale budeme rádi za otevření dialogu ohledně budoucnosti tuzemského vinařství a jeho koncepčním rozvoji. Stále také platí, že debata o zavedení spotřební daně na tiché víno by měla být vedena nejprve na půdě EU. Jen tak mohou být zaručeny rovné podmínky pro všechny producenty napříč členskými zeměmi. Jednotný evropský trh by měl mít jednotná pravidla, dokud mají všechny vinařské země nulovou sazbu spotřební daně, rovná se její případné zavedení likvidaci odvětví v daném státě," uvedla Vinařská unie.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Slavnosti vína

Štítky Vinaři, Jihomoravský, Daně, Vláda, Reformy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští vinaři slaví. Vláda nezdanila tichá vína  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.