Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zdanění vína nás připraví o turisty, zlobí se vinaři. Hejtman podepisuje petici

Možné zavedení spotřební daně na tichá vína leží v žaludku jihomoravským vinařům i politikům. Zatímco vláda si od nové daně slibuje přísun peněz do státní kasy, lidé se bojí oslabení regionálního cestovního ruchu i supermarketů plných vín ze zahraničí.

V současnosti platí v tuzemsku nulová sazba daně na tichá vína. Proti zdanění, které navrhuje Národní ekonomická rada vlády, se proto bouří čeští i moravští vinaři. Bojí se poškození vinařských oblastí a jednotlivých obcí, pro které znamená vinařská kultura pravidelný přísun turismu.

Zavedení daně se totiž odrazí na cenovkách. Zdražením vína klesne podle vinařů návštěvnost regionů a lidé budou za vinným mokem raději cestovat za hranice. „Nezanedbatelný je i dopad na krajinu, kde počítáme s propadem vinic o pětatřicet procent až na úroveň deseti tisíc hektarů. Opět se dostáváme do přímého rozporu s prohlášením vlády, která na této úrovni chce rozšiřovat ekologické zemědělské plochy, rozvíjet farmářský koncept produkce a budovat udržitelnou krajinu," uvedl v prohlášení Svaz vinařů České republiky.

Byrokracie i rána pro turismus, říká hejtman

Zavedení daně z nešumivého vína by znamenalo zdražení každé lahve až o několik desetikorun. Tuzemští vinaři by pak hůře konkurovali dováženým vínům ze zemí, kde daň neplatí. O negativních důsledcích a narušení cestovního ruchu mluví také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). 

„Pořád si myslím, že zavedení nové spotřební daně na víno není dobrý nápad. Nejvíc se děsím ohromného nárůstu byrokracie, kontrol a celních skladů. To může malé vinaře položit víc než nárůst ceny. A když padnou nebo se přesunou do šedé zóny, tak to bude velká rána pro turismus v těch nejohroženějších částech kraje," uvedl hejtman po úterní tiskové konferenci.

Do státní kasy má zdanění teoreticky přinést přes čtyři miliardy korun. Některé analýzy hovoří naopak o záporných číslech, a to kvůli rozsáhlé byrokracii a zániku mnoha pracovních míst. Aby demonstroval nesouhlas se zdaněním, podepsal Grolich společně s dalšími krajskými politiky petici. Zastání nacházejí vinaři také u ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky svaz vinařů, hejtman, jan grolich, vinařství, daň, tichá vína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdanění vína nás připraví o turisty, zlobí se vinaři. Hejtman podepisuje petici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.