Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ochránci přírody z Brna vyrazili do boje proti invazivním rostlinám, aby ochránili koniklec

Ochránci přírody z ekologického sdružení Rezekvítek začali na jihu Moravy vyřezávat nežádoucí dřeviny ve třech chráněných územích stepního charakteru. Cílem je především ochrana vzácných konikleců, řekl za Rezekvítek Vilém Jurek.

Práce se týkají chráněných území na brněnském Kamenném vrchu, Obřanské stráni v Brně a také stepní stráně u Komořan na Vyškovsku. V přírodní rezervaci Kamenný vrch na pomezí čtvrtí Nový Lískovec a Kohoutovice roste pohromadě údajně nejvíce konikleců velkokvětých na světě. Odborník jich v roce 2021 napočítal bezmála 64 tisíc. Ochránci lokalitu od nežádoucího porostu čistí v místech, kde na přelomu let 2018 až 2019 uschl jehličnatý les. V západní části rezervace chtějí také propojit tři menší louky do jedné velké. „Cílem je zvětšení prostoru pro obě místní populace koniklece velkokvětého a koniklece lučního," uvedl Jurek.

Obdobné práce se týkají Obřanské stráně. „Díky zásahu se rozšíří svahy se stepní vegetací, kde roste kromě koniklece také pět druhů vzácné trávy rodu kavyl: kavyl chlupatý, Ivanův, sličný, tenkolistý, vláskovitý. Mimochodem je to český unikát, kdy na jednom území roste pohromadě tolik kavylů," upozornil Jurek. Ochránci v místě také zlikvidují pajasan žláznatý, který se v místě šíří. Jde o invazivní a vysoce odolný strom, který často zplaňuje a nekontrolovatelně se šíří především právě ve městech.

U Komořan na Vyškovsku se zásah týká nejen ochrany konikleců, ale i škardy panonské, která v ČR už jinde neroste. „Budeme provádět čištění svahů, aby se křoviny nešířily do prostoru. Zároveň budeme vytvářet potenciální plochy pro škardu," uvedl Jurek.

Peníze na projekt ochránci získali z Plánu národní obnovy. S pracemi začali v lednu, v této fázi skončí v březnu. Pokračovat ale budou i v letních sezonách 2023 a 2024, kdy je v plánu následná péče spojená s odstraňováním takzvaných výmladků a kosením. „Zvláštní přístup si vyžádá likvidace pajasanu žláznatého, který se musí likvidovat buď v době kvetení, což je červen a červenec, nebo v druhé polovině léta," upozornil Jurek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rezekvítek

Štítky Ekologie, Ochránci, Příroda, Kácení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody z Brna vyrazili do boje proti invazivním rostlinám, aby ochránili koniklec  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.