Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V každém okresním městě jižní Moravy vznikne očkovací centrum. Do domovů pro seniory vyšle kraj speciální týmy

Jihomoravský kraj plánuje zřídit v každém okresním městě očkovací centrum. Ve čtvrtek to oznámil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Od příštího týdne kraj také spustí testovací provoz očkovacího centra v záložní nemocnici na výstavišti a vyšle speciální očkovací týmy do domovů pro seniory, naočkovat by měly tři a půl tisíce jejich klientů a dva tisíce zaměstnanců.

Z provizorní nemocnice na brněnském výstavišti, která však zatím žádné pacienty s koronavirem přijmout nemusela, se stane očkovací centrum pro Brno a okolí. Podle Grolicha spustí od příštího týdne testovací provoz.

„S lékaři, sestrami a administrativními pracovníky rozebereme celý proces do šroubků a systém vyladíme. Výsledky pak pošleme ostatním krajům a vládě, ať jsme všichni nachystaní, až to bude ve velkém na ostro," popsal Grolich, podle kterého by poté mělo centrum zvládnout až tři tisíce vakcín denně.

KOMENTÁŘ: Třídit lidi je nesprávné

Čtvrtek, 7. ledna 2021, 09:42Společnost

KOMENTÁŘ: Třídit lidi je nesprávné

Dávat lidem, kteří budou očkováni proti koronaviru výhody v podobě možnosti účastnit se kulturních akcí anebo navštěvovat restaurace je možná epidemiologicky lákavé, ale viděno všemi ostatními společenskými měřítky je to špatně.

Obdobná očkovací centra by pak měla vzniknout po celém kraji. Podle Grolicha se tak systém vyhne přetížení nemocnic, které by očkování kapacitně nemusely zvládnout. „Díky tomu se  vyhneme problémům s logistikou, parkováním atd. Kromě velkého centra v Brně na výstavišti se počítá s okresními centry v Blansku, Břeclavi, Vyškově, Hodoníně a Znojmě," upřesnil hejtman.

Registrační systém pro očkování se spustí v půlce ledna, přednost dostanou senioři nad 80 let

Ministerstvo zdravotnictví dnes na tiskové konferenci zveřejnilo strategii pro očkování proti onemocnění covid-19. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) se registrační systém spustí 15. ledna, kdy se budou moci začít hlásit senioři nad 80 let. V...

První várky vakcín dorazily do Brna koncem prosince, očkování šlo především za lékaři a zdravotnickým personálem brněnských nemocnic a do domovů pro seniory. Od začátku tohoto týdne pak začalo očkování záchranářů a dalších složek záchranného systému. 

Během příštího týdne se chystá Jihomoravský kraj vyslat očkovací týmy i do domovů pro seniory mimo Brno. Týmy budou složeny ze zdravotníků z fakultních a krajských nemocnic a mají za úkol proočkovat zhruba pět a půl tisíce lidí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky očkování, koronavirus, Jihomoravský kraj, očkovací centra, očkovací centrum, domov pro seniory, Jan Grolich, nemocnice, Brno, KDU-ČSL, Brněnské výstaviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V každém okresním městě jižní Moravy vznikne očkovací centrum. Do domovů pro seniory vyšle kraj speciální týmy  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.