Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Registrační systém pro očkování se spustí v půlce ledna, přednost dostanou senioři nad 80 let

Ministerstvo zdravotnictví dnes na tiskové konferenci zveřejnilo strategii pro očkování proti onemocnění covid-19. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) se registrační systém spustí 15. ledna, kdy se budou moci začít hlásit senioři nad 80 let. V únoru se poté dostane na další skupiny obyvatel. Zdraví lidé přijdou podle Blatného na řadu během léta.

„Jsme jedna ze zemí, která má přichystanou očkovací strategii. Myslím, že nejsme v ničem pozadu. Strategie byla v aktualizované verzi připravena před Vánoci. Úkolem tohoto metodického pokynu je stanovit proces očkování v České republice. Samotné provedení má čtyři fáze. První fáze nyní probíhá,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví. Od pondělí se očkuje ve všech krajích, většinou zdravotníci nebo senioři v nemocnicích či domovech důchodců.

Senioři nad 80 let od ledna, většina populace do konce léta

Lidé starší 80 let se budou moci podle jeho slov registrovat od poloviny ledna, ostatní od února. Postupně jim pak podle zdravotního stavu a věku budou přidělované termíny. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny se bude veřejnost u praktiků očkovat nejspíš v březnu. Od tohoto měsíce by Česko mělo dostávat dva miliony dávek měsíčně a denně očkovat kolem 80 tisíc dávek. Podle všeho to nepůjde jen v nemocnicích a ordinacích praktiků, potřeba budou velká centra. 

Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě. Kýžená část populace, kolem pěti milionů lidí, by mohla být proočkována do konce léta.

odle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly dostalo už v Česku vakcínu asi 15 tisíc lidí. Číslo nemusí být úplně přesné, protože zatím nefunguje centrální informační systém. „Očkování nyní ovlivní další dodávky vakcín. To může limitovat samotný proces,“ dodal Blatný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vláda, koronavirus, opatření, očkování, Jan Blatný, léto, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Vánoce, Roman Prymula, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Registrační systém pro očkování se spustí v půlce ledna, přednost dostanou senioři nad 80 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.