Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravskou vesnicí roku jsou Morkůvky na Břeclavsku

Jihomoravskou vesnicí roku 2019 se staly Morkůvky na Břeclavsku, které zvítězily v konkurenci dalších 17 vesnic, městysů a městeček. Výsledky vyhlásila porota na tiskové konferenci ve Křtinách na Blanensku.

V Morkůvkách žije přibližně 480 obyvatel a obec letos hospodaří s rozpočtem 6,9 milionu korun. U poroty zabodovala obec ve všech sledovaných kritériích, ať už šlo o práci s mládeží, bohatý spolkový život nebo péči o zeleň.

"Právě proto Morkůvky vyhrály, že byly úžasné ve všech kategoriích. Ctí své předky, rodákovi generálu Peřinovi zřídila obec muzeum, pečují o tradiční kroje. Jsou tam jedineční místní výrobci potravin, ať už producentky hořčic nebo pěstitelé chilli papriček," konstatoval předseda poroty a starosta městyse Křtiny František Novotný (Sdružení nestraníků).

Morkůvky se teď zúčastní celostátního kola soutěže. Hodnotitelé krajského kola doufají, že se jim podaří získat některou z medailí.

„Mám z toho radost, asi se u nás komisi líbilo. Je možné, že u nás hrál velkou roli spolkový život, koná se u nás spousta akcí, jsme na to hrdí a v okolí nám to závidí," uvedla starostka Morkůvek Brigita Petrášová (Sdružení nezávislých kandidátů).

To, že se v Morkůvkách dobře žije, dokazuje i počet obyvatel. Na rozdíl od mnoha menších obcí tam lidí neubývá.

Hodnotící komise vyhlásila i vítěze jednotlivých kategorií. Bílou stuhu za činnost mládeže získala obec Kostelec na Hodonínsku, modrou stuhu za společenský život Násedlovice na Hodonínsku, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí Velatice na Brněnsku a oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělci Petrovice na Blanensku.

Loni byly vesnicí roku Hrušky na Vyškovsku a předloni právě městys Křtiny, kde dnes komise vyhlásila výsledky. Soutěž Vesnice roku se poprvé uskutečnila v roce 1995. Jejím vyhlašovatelem je v současnosti ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zemědělství, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí.

Foto Cyklo jižní Morava

Štítky obec roku, břeclavsko, jihomoravský kraj, Morkůvky, okres Břeclav, okres Blansko, Křtiny, stuha, okres Hodonín, Ministerstvo zemědělství České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Svaz měst a obcí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravskou vesnicí roku jsou Morkůvky na Břeclavsku  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.