Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj chce pomoci Moravskému Krumlovu k získání Slovanské epopeje zpět

Krajští zastupitelé ve čtvrtek schválili záměr pomoci Moravskému Krumlovu při spolufinancování úprav zámku kvůli umístění Slovanské epopeje. Jedinou podmínkou finanční pomoci kraje je, že musí Moravský Krumlov najít společnou řeč s pražským magistrátem a epopej získat do pronájmu na dobu delší než pět let.

Zastupitelstvo podpořilo snahu o navrácení epopeje do Moravského Krumlova jednoznačně.b„Je ale zároveň samozřejmé, že vyžadujeme jisté garance. Budeme chtít, aby si Moravský Krumlov vyjednal s Prahou dobu, po kterou by Slovanská epopej byla zapůjčena,“ prohlásil hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Kraj přispěje 10 milionů

„Chceme mít jistotu, že Slovanská epopej zůstane na Moravě nejlépe pět a více let, aby finanční injekce pro Moravský Krumlova byla nějakým způsobem zúročena,“ konstatoval hejtman. Kraj by měl na rekonstrukci zámku přispět desíti miliony korun. „Tato výše podpory je z mého pohledu reálná, asi by se musela čerpat z rozpočtových rezerv, protože rozpočet na letošní rok je v tuto chvíli již schválen," dodal hejtman.

Slovanskou epopej namaloval Alfons Mucha na zámku Zbiroh. Na cyklu pracoval celkem 18 let. Tvoří ji 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Epopej je od roku 2010 na seznamu kulturních památek.

Návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova by podle něj výrazně pomohl regionu Moravskokrumlovska, i samotné Epopeji. „Jako hejtman udělám maximum pro to, aby se Slovanská epopej vrátila a zůstala zde co nejdéle,“ dodal hejtman Šimek.

Praha vlastní výstavní prostory nemá

„S hlavním městem Prahou jednáme o pětileté zápůjčce s pětiletou opcí. S Ministerstvem kultury také vyjednáváme o podpisu memoranda.. V této chvíli je vstřícnost všech institucí velmi velká a já jsem za ni vděčný a jsem moc rád,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Praha dlouhodobě hledá prostory, kde epopej vystavit. Žádné dlouhodobě vhodné výstavní prostory totiž nemá.  Obrazy je nutné udržovat v místnostech s trvalou teplotu v rozmezí 18 až 20 stupňů Celsia, vlhkostí 45 až 55 procent s minimálním denním výkyvem. Rovněž je nutné ochránit obrazy proti požáru i případné krádeži nebo poničení. 

Foto Národní památkový ústav

Štítky Moravský Krumlov, zámek, Slovanská epopej, jihomoravský kraj, Praha, Pražský magistrát, Bohumil Šimek, ANO 2011, Alfons Mucha, Tomáš Třetina, Morava

Kraj chce pomoci Moravskému Krumlovu k získání Slovanské epopeje zpět  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.