Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě se vydává stále méně stavebních povolení. Problémem je byrokracie a zastaralost územního plánu

Na jižní Moravě loni úředníci vydali 8649 stavebních povolení, což je o 978 méně než o rok dříve. Klesla i předpokládaná hodnota staveb na 35 miliard korun, což je méně o 1,6 miliardy.

Největší pokles vydaných povolení byl v okrese Břeclav, a to o více než pětinu. Následovaly Hodonín a Blansko. Pokles postihl všechny okresy. V Brně a na Brněnsku, kde se staví nejvíce, byl pokles zhruba desetiprocentní.

Povolení na stavbu nových bytových domů bylo jen mírně přes 2000, v 1800 případech šlo o povolení na stavební úpravy již stojících domů. Na stavby pro ochranu životního prostředí bylo vydáno 1090 povolení. Největší předpokládanou hodnotu mají stavby v Brně. Podíl povolení pro Brno byl 18 procent, podíl na celkové hodnotě však byl třetinový.

Počet stavebních povolení na bytovou výstavbu klesá především v Brně kvůli zastaralosti územního plánu a dlouhým byrokratickým procesům. Letos se očekává zpomalení růstu ekonomiky, kvůli tomu může počet povolení klesat i dále.

Autoři | Foto ilustrační foto, akustickykatalog.cz

Štítky stavební povolení, byty, domy, Brno, jižní morava, Jihomoravský kraj, Břeclav, Blansko, Hodonín, Brněnsko

Na jižní Moravě se vydává stále méně stavebních povolení. Problémem je byrokracie a zastaralost územního plánu  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.