Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnské centrum má nejpřísnější a nejdražší podmínky pro předzahrádky na jižní Moravě

Jihomoravská města stanovují pro zřizování venkovních předzahrádek u restaurací odlišné podmínky. Různí se ceny i nároky na vzhled a úpravu. Nejvíce peněz musejí restauratéři vynaložit v historickém centru Brna, platí pro ně i přísné podmínky regulující vzhled. Oproti tomu Hodonín denní poplatky zrušil.

Brněnské historické centrum je nejdražší

V městské památkové rezervaci v Brně zaplatí provozovatelé předzahrádek bez podesty čtyři koruny za metr čtvereční a den, s podestou šest korun. Poplatky se týkají období od března do konce listopadu, v zimě se cena snižuje. Otevřeno mohou mít do půlnoci, zahrádky mimo centrum musí zavřít do 22:00.

Přísná jsou pravidla i pro podobu

Ceny za předzahrádky si v Brně určuje každá městská část sama. V historickém centru Brna nesmí nést restaurační zahrádky reklamu. Slunečníky nebo markýzy musí být jednobarevné a může na nich být umístěno pouze logo nebo název provozovny. Podesty jsou povolené jen tam, kde je sklon podloží větší než šest procent nebo kde podlážka vyrovnává rozdíl chodníku a silnice.

Nová pravidla platí od loňska, podle provozního manažera výčepů Na stojáka Marka Sigmunda se vyřízení povolení o předzahrádku díky metodice mírně zjednodušilo. „Dalo by se vylepšit tím, že by opravdu existovalo jedno místo, kde by člověk vyřídil všechno se všemi dotčenými stranami, od kterých potřebuje souhlas. Dříve bylo ale zřízení zahrádky podstatně složitější a zdlouhavější než dnes," řekl Sigmund. Poplatek vnímá jako standardní platbu, která nečiní obtíže.

Jihomoravská města mají různé podmínky 

Nejvýhodnější cenové podmínky pro provozovatele zahrádek poskytuje Hodonín, denní poplatky zrušil úplně a žádá jen jednorázový správní poplatek při vyřízení žádosti. Restaurační zahrádky mohou být provozovány celoročně od 9:00 do 22:00, design nebo podesty město neřeší.

Podobně jako v Brně, i ve Znojmě se pokusili o vymýcení křiklavých reklam. „V restaurační předzahrádce nesmí být umístěny žádné reklamní transparenty, letáky, tabule, inzertní a jiné tiskoviny, kromě názvu vlastníka," uvedla Petra Maršounová z městského úřadu. Zakázaná je i hudba. Poplatek je pro celé město stejný, činí korunu na metr čtvereční a den.

Oproti tomu v Břeclavi se ceny liší podle lokalit. V centru zaplatí provozovatelé předzahrádek 40 korun na metr čtvereční za měsíc, ve vedlejších ulicích 25 korun. Podobu zahrádek a délku provozu během roku Břeclav neřeší.

Otevírací dobu nereguluje ani Blansko, restauratéři musí respektovat pouze noční klid. V centru zaplatí pět korun za metr čtvereční a den, v ostatních částech města tři koruny. Design zahrádek řeší městský architekt jen v případě většího záboru.

„Město Blansko nemá problém s přebujelostí venkovních zahrádek, o podesty a obdobné nosné konstrukce zahrádek nemají žadatelé příliš velký zájem," uvedl vedoucí odboru investičního a územního rozvoje Marek Štefan.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky zahrádky, předzahrádky, restauracem Brno, Hodonín, jižní Morava, předzahrádka, Brno, historické jádro města, Jihomoravský kraj, poplatek, Břeclav, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské centrum má nejpřísnější a nejdražší podmínky pro předzahrádky na jižní Moravě  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.