Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zpátky na výsluní. Voliči na jižní Moravě vykroužkovali Romana Onderku do Poslanecké sněmovny

Bývalý brněnský primátor může slavit. Přestože kandidoval na jižní Moravě za svou sociální demokracii až ze šestého místa, díky preferenčním hlasům - tedy tzv. kroužkování - se dostal až na druhé místo, za (stále ještě současného) premiéra Bohuslava Sobotku. Romanu Onderkovi k úspěchu pomohlo víc než tři tisíce preferenčních hlasů.

Sociální demokracie v letošních volbách fatálně propadla. Předvolební průzkumy ji předvídaly okolo 12% či 13%, změna volebního lídra (Sobotka přenechal místo Zaorálkovi) ani mohutná kampaň však nepomohly.  Na jižní Moravě získala ČSSD pouhých 8,44%, v celorepublikovém poměru pak ještě horší výsledek: 7,28% hlasů. V přepočtu na mandáty to činí 15 křesel v Poslanecké sněmovně. Do jednoho z nich zasedne i bývalý brněnský primátor Roman Onderka.

 

 

Jsem zklamaný, říká ex-primátor

„Určitě jsem vděčný každému voliči ČSSD, který mi dal svůj hlas. Zavazuje mě to,“ prohlásil serveru iDnes.cz ihned po sečtení hlasů Onderka. Nijak však netajil své zklamání z výsledků. Podle Onderky si za prohru může ČSSD sama, jelikož přestala být pro voliče srozumitelnou stranou. Podle Onderky za to může také slabé vedení státu Bohuslavem Sobotkou nebo nesmyslné podepsání memoranda o lithiu těsně před volbami.

Zklamáním pro něj byla však i hojná podpora Okamury ze strany voličů. „Neočekával jsem, že dostane tolik hlasů a že dokáže tolik voličů oslovit věcmi, které se ani částečně nezakládají na pravdě. Myslím si, že mu naletěli. Okamura říká, jsme proti migrantům, a máme jich v republice dvanáct. Stávající vláda a politické strany řekly, že nesouhlasí s kvótami a nepřipustí hromadný příliv migrantů, a přesto se Okamurovi podařilo ten strach rozdmýchat,“ uzavřel Onderka.

Juránek opět silný v preferenčních hlasech

Do sněmovny se z kandidátky lidovců dostal i bývalý hejtman Stanislav Juránek. Současný krajský zastupitel a starosta Orla kandidoval až na sedmém míste. Poslanecký mandát mu však zaručilo víc než devět tisíc preferenčních hlasů. Juránek tak potvrdil, že se na jižní Moravě, která je tradiční baštou lidovců, těší mimořádné oblibě.

Foto Hvězdárna Brno | Zdroj iDnes.cz

Štítky Roman Onderka, volby, Poslanecká sněmovna, ČSSD, preferenční hlasování, Jihomoravský kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Bohuslav Sobotka, Stanislav Juránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpátky na výsluní. Voliči na jižní Moravě vykroužkovali Romana Onderku do Poslanecké sněmovny  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.