Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Volby v Brně vyhraje ODS. O druhé místo se rvou lidovci a ANO, tvrdí odhady

Komunální volby v Brně vyhraje ODS, věští odhady výzkumníků z brněnské Masarykovy univerzity. Za občanskými demokraty kandidujícími v koalici s TOP 09 jsou lidovci a ANO. Celkem se podle takzvaného exit pollu dostane do městského zastupitelstva sedm stran. Volební účast v největším moravském městě lehce přesáhla 47 procent.

Průzkum uskutečnila Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Takzvaný exit poll spočívá v tom, že se výzkumníci dotazují voličů přímo po hlasování u volebních místností. Podle výsledků, jež zveřejnila katedra na svém Facebooku, vyhraje volby v druhém největším městě v Česku koalice SPOLEČNĚ. Uskupení tvořené ODS a TOP 09 získalo přes 25 procent. O druhou příčkou soupeří lidovci, kteří tvoří koalici se Starosty, a ANO. Oběma stranám přisuzují odborníci zisk přes patnáct procent. Šampaňské naopak nevybuchne u nováčků Fakt Brno či Brno plus+Svobodní.

Úspěch, respektive své zastupitele, získají také Piráti, SPD+Trikolóra+Moravané, ČSSD a Zelení+Žít Brno. „Upozorňujeme, že u stran s výsledkem nad 10 % je očekávaná chybovost +- 2 %, u zbytku +- 1,5 %,“ sdělili výzkumníci k exit pollu.

Krajský úřad Jihomoravského kraje zveřejnil odhad procentuální účasti voličů v zářijových volbách, a to na základě údajů ze sobotní třinácté hodiny. Podle mluvčí Aleny Knotkové se zájem Brňanů o volby do senátu pohyboval okolo 43,56 procent. Účast při hlasování do městského zastupitelstva byla 47,43 procent. To je takřka totožné číslo jako před čtyřmi lety. Tehdy získalo v Brně nejvíce hlasů voličů hnutí ANO, koalici nakonec utvořili ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky Brno, volby, Studenti, MUNI, ODS, ANO 2011, koalice, TOP 09, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Masarykova univerzita, Česká pirátská strana, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby v Brně vyhraje ODS. O druhé místo se rvou lidovci a ANO, tvrdí odhady  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.