Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

VOLBY 2022: První volební den je u konce. V Brně přišel k urně Fiala i Nerudová

Skončil první den komunálních a senátních voleb. Mezi prvními voliči byli již tradičně lídři politických stran. V Brně přišel k volební urně také premiér Petr Fiala (ODS) nebo například kandidátka na post budoucí prezidentky Danuše Nerudová.

Volební místnosti se v Česku otevřely s úderem druhé hodiny. Již po třetí odpoledne vhodila do zapečetěné urny obálku šéfka brněnské radnice Markéta Vaňková (ODS), se svým hlasem se na sociálních sítích vyfotil také její sok v boji o primátorské křeslo Petr Hladík (KDU-ČSL).

Kromě lokálních politiků hlasovala v Brně také kandidátka na první českou prezidenku i současný premiér. Volit přišla bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, jež o svém zájmu o post hlavy státu oficiálně informovala v květnu, a Petr Fiala (ODS). „Přijďte, prosím, dnes a zítra k volbám a podpořte demokratické kandidáty proti populistům a extremistům,“ vyzval premíér na sociálních sítích.

Odvoleno mají také další čeští politici, jako například bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nebo prezident Miloš Zeman. Volební místnosti se lidem otevřou opět v sobotu ráno v 8:00 a zavřou se dvě hodiny po poledni. Poté se rozjede sčítací maraton. Jasno o novém složení radnic i obecních úřadů bude během sobotního odpoledne a večera. 

O sedmadvacet rozdělovaných křesel v horní komoře se v zářijových volbách pokouší 178 kandidátů. Obecními zastupiteli by chtělo být 195 214 zájemců, o jednadvacet tisíc méně než před čtyřmi lety. V Brně volí lidé celkem pětapadesát nových zastupitelů.

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nemůže na deset tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1 200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1 600 voličů. 


 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Petra Fialy

Štítky volby, komunální volby, koalice Spolu, ANO, ČSSD, Piráti, lídr kandidátky, Brno, Petr Fiala, Danuše Nerudová, ODS, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Markéta Vaňková, Petr Hladík, KDU-ČSL, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: První volební den je u konce. V Brně přišel k urně Fiala i Nerudová  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.