Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Piráty vytlačil ze Sněmovny vášnivý včelař, který je nejmladším jihomoravským poslancem

Kopnul do sebe panáka meruňkovice, koupil manželce květinu a už se chystá na jednu z největších výzev politické kariéry. Třiatřicetiletý Josef Flek patří mezi největší komety letošních voleb. Z desátého místa kandidátky koalice Pirátů a Starostů díky více než 10 tisícům hlasů přeskočil pirátské lídry a katapultoval se do dolní komory parlamentu, kde bude nejmladším jihomoravským poslancem.

Flek většinu své profesní kariéry spojil s Tišnovem na Brněnsku, kde se anagžoval v místním sdružení STAN. Nejdříve pomáhal politické formaci s kampaní, následně se před třemi roky poprvé pokusil získat mandát v komunálních volbách. Zkušenosti sbírá na krajském úřadě, kde se zabývá zdravotnickými otázkami. Přesto jeho zvolení v konkurenci takových jmen, jakým byl například lídr kandidátky a pirátský poslanec Radek Holomčík či jeho kolega z parlamentu Tomáše Vymazal, je velké překvapení i pro samotného Fleka.

V první chvíli to byl šok a euforie. Přeci jenom jsem nečekal, že bych dostal tolik preferenčních hlasů. Zároveň je to ale velký závazek vůči voličům. Myslím si, že lidé ocenili naši dlouhodobou práci i kampaň. Roli sehrála i negativní kampaň, která mířila na Piráty,“ přemítá důvody svého zvolení nový zákonodárce. 

Mladá krev z jihu Moravy

Rodák z Kuřimské Nové Vsi se stane ve svých třiatřiceti letech nejmladším jihomoravským poslancem. Jako nezkušený mladík si ale rozhodně nepřipadá. „Sice jsem podle čísla stále mladý, ale už mám v životě něco za sebou. Například nedávno se mi narodila dcerka,“ popisuje jeden ze čtyř úspěšných kandidátů koalice PirSTAN. Kromě něj uspěla na jižní Moravě rovněž Jana Krutáková, Martin Hájek nebo starostka brněnských Černovic Petra Quittová.

Relax u včel

V parlamentu se hodlá jihomoravský politik věnovat záležitostem zdravotnictví či zemědělství, všemu ale zatím nechává volný průběh. Zatím si plánuje především odpočinout. V posledních době totiž se totiž pořádně nezastavil. Dokonce ani nestihl poslanecký mandát pořádně oslavit. Doma si dal symbolicky na oslavu panáka meruňkové pálenky, druhý den ráno přinesl manželce květinu a zamířil ke včelím úlům, což je jeho oblíbená záliba. 

Včelařství je srdeční záležitost, které se věnuje téměř celá rodina. Už od dětství jsem se o včely zajímal a obecně mám hodně blízko k přírodě nebo myslivosti,“ vyjmenovává oblasti, kterým by se rád věnoval vystudovaný pedagog i ve Sněmovně.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Volby 2021, STAN, JMK, Flek, Brno, Poslanecká sněmovna ČR, parlament, Česká pirátská strana, Josef Flek, Starostové a nezávislí, Radek Holomčík, Tomáš Vymazal, Tišnov, Brněnsko, Jana Krutáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Glőckner

Jak toto může někoho bavit? Novodobí svazáci!

Sobota, 16. října 2021, 10:24Odpovědět

Piráty vytlačil ze Sněmovny vášnivý včelař, který je nejmladším jihomoravským poslancem  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.