Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: Jihomoravští voliči sestřelili Piráty. Podle Rakušana může za výsledek antikampaň

V jihomoravském volebním štábu koalice PirSTAN vládne optimistická nálada, byť je z pohledu mnohých přítomných patrné, že očekávali lepší ohlas voličů než současných patnáct procent. Radost zatím dělá návštěvníkům především výsledek komunistické strany, která zůstává pod pěti procenty. Ku překvapení všech ale na jižní Moravě nepostoupil žádný Pirát a preferenční hlasy poslaly dopředu Starosty.

Do brněnského štábu přijeli oba čelní představitelé kandidátky, poslankyně Jana Krutáková (STAN) i Michal Marciniszyn (PIRÁTI). Podpořit koalici přišli rovněž čelní představitelé jihomoravských Pirátů a STANu, na místě je například brněnský náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti) nebo radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Podle současného stavu sečtených hlasů lze předpokládat, že se do Poslanecké sněmovny za jihomoravskou koalici PirSTAN dostanou Starostové Martin Hájek, Josef Flek a dvojka kandidátky, současná poslankyně Jana Krutáková, která přeskočila lídra jihomoravských Pirátů Radka Holomčíka. Ten se ke zklamání svých spolustraníků propadl na pátou pozici. 

Preferenční hlasy na kandidátkách PirSTANU pomohly starostům v mnoha okrscích. Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana se na výsledku koalice podepisuje vliv jiných stran a Piráti se stali obětí dezinformační kampaně. „Že může dojít ke skoku na kandidátkách, jsem věděl, ale že bude tak masivní, jsem nečekal,“ řekl. S jeho tvrzením se shoduje také názor Krutákové, která prohlásila, že se jedná o výsledek agresivní antikampaně v čele s premiérem Babišem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, piráti, starostové, Česká pirátská strana, koalice, Piráti a Starostové, Jana Krutáková, Starostové a nezávislí, Jihomoravský kraj, Michal Marciniszyn, Tomáš Koláčný, Martin Hájek, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Jihomoravští voliči sestřelili Piráty. Podle Rakušana může za výsledek antikampaň  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.