Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2021: V kraji nejrychleji sečetli hlasy ve Zhoři, v Brně zavřeli volební místnost se zpožděním

V Jihomoravském kraji nejrychleji sečetli hlasy ve sněmovních volbách ve Zhoři na Brněnsku, kde odevzdalo hlas 46 voličů. Nejvíce podpory dostalo hnutí ANO, a to 28,26 procenta. Naopak Brno-střed uzavřelo volební místnost s půlhodinovým zpožděním.

Ve Zhoři na Brněnsku je 53 oprávněných voličů a volební účast v obci se vyšplhala na 86,79 procenta. Za hnutím ANO byla koalice Piráti a STAN s podporou 26,08 procenta, Spolu získalo 13,04 procenta, SPD 10,86 procenta a Přísaha 6,52 procenta.

Fronta před volební místností

Sčítání hlasů trvalo na radnici v městské části Brno-střed, která uzavřela volební místnost ve 14:30 namísto 14:00 kvůli frontě padesáti lidí. Mluvčí úřadu Kateřina Dobešová vysvětlila, že zákon umožňuje dokončit volby těm, kteří přijdou do 14:00. Daná volební místnost slouží pro lidi bydlící v Husově 5, což je úřední adresa.

Úřední adresa slouží například lidem bez domova nebo těm, kteří nemají žádné trvalé bydliště, protože mohou bydlet například v nájmu a majitel jim neumožní přihlásit si v daném bytě trvalé bydliště, na adrese mohou být například i rozvedení lidé nebo studenti.

Podle Dobešové přišlo těchto voličů výrazně více. „Vytvořila se fronta lidí, kteří nestihli do 14:00 odvolit. V tuto hodinu se ale zavřela brána, aby nemohl přijít nikdo další. A ze zákona je možné, aby lidé, kteří přišli do 14:00, mohli odevzdat hlas," řekla. Podle ní nebyl zájem o volby pouze u lidí z místa s úřední adresou, ale obecně byl vyšší zájem o odevzdání hlasu ze strany všech voličů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky ČR, volby, sněmovna, Jihomoravský, Zhoř, volební místnost, Jihomoravský kraj, Brno, ANO 2011, Brněnsko, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: V kraji nejrychleji sečetli hlasy ve Zhoři, v Brně zavřeli volební místnost se zpožděním  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.