Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Teď je trendem obcházet vítěze voleb, posteskl si Šimek. Jeho ANO nabídlo post hejtmana za možnost být v koalici

Lídra vítězného jihomoravského ANO Bohumila Šimka nepřekvapilo, že po volbách oznámili dohodu na koalici zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů. Šimek prohlásil že je teď trend obcházet vítěze voleb. Povolební jednání ale stále považuje za neuzavřená. Podle ČTK nabídlo jihomoravské hnutí ANO post hejtmana výměnou za místo v koalici.

ANO po čtyřech letech v kraji znovu vyhrálo, přesto po volbách oznámili dohodu na koalici zástupci čtyř jiných subjektů. „Nijak mě to nepřekvapilo, protože je to jeden ze scénářů, o kterých se mluvilo už dlouho před volbami," uvedl Šimek.

Opakování brněnského scénáře

Připomněl také, že si podobnou situaci všichni pamatují z brněnských voleb. Před dvěma lety v Brně vyhrálo volby ANO v čele s tehdejším primátorem Petrem Vokřálem. Přestože ANO tehdy po volbách oznámilo dohodu o koalici, v dalších dnech vznikla jiná v čele s ODS a současnou primátorkou Markétou Vaňkovou, přičemž ANO muselo do opozice. „Asi je to teď trend obcházet vítěze voleb. Ale povolební jednání považuji stále za neuzavřená. Hejtmanem se člověk stane, až je zvolen zastupitelstvem," řekl Šimek.

Nabídka hejtmana za účast v radě?

Podle informací České tiskové kanceláře nabídlo ANO na jižní Moravě post hejtmana některé ze čtyř stran, které se dohodly na koalici bez vítězného hnutí. ANO chce tak ještě dohodnutou koalici zvrátit a vytvořit novou, aby neskončilo v opozici. Šimek tento údajný krok komentovat nechtěl.

Lídr Pirátů Dubec prohlásil, že Piráti žádnou takovou nabídku nedostali. „Pro nás stále platí dohoda, kterou jsme podepsali, a pokračujeme v jednání," uvedl. Lídr ODS Nantl odpověděl, že strana nabídku nedostala a ani by ji nepřijala, protože jedná o koalici na jiném půdorysu. „Můj volební výsledek neodpovídá tomu, abych zvažoval či usiloval o pozici hejtmana. Plně držím dohody a podporuji, aby byl hejtmanem Honza Grolich," uvedl lídr Starostů Lukl.

Volby v kraji vyhrálo hnutí ANO, které získalo 15 mandátů. Lidovci jich mají 11, Piráti 10, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech. Dohodnutá koalice KDU-ČSL, Pirátů, ODS a Starostů by měla mezi 65 zastupiteli 37 mandátů. Hejtmanem by měl být podle dohody stran lídr KDU-ČSL Jan Grolich.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky Bohumil Šimek, hnutí ano, krajské volby, ANO 2011, volby, koalice, ODS, trend, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Petr Vokřál, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teď je trendem obcházet vítěze voleb, posteskl si Šimek. Jeho ANO nabídlo post hejtmana za možnost být v koalici  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.