Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na koalici v Jihomoravském kraji se předběžně domluvili lidovci, STAN, Piráti a ODS. Hejtmanem by měl být Jan Grolich

KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN se předběžně dohodli na koaliční spolupráci v JMK. Hejtmanem by měl být Jan Grolich z KDU, detaily se budou řešit zítra. K podpisu koaliční smlouvy by mělo dojít na začátku týdne. Podle předběžných informací by měli mít v krajské radě po třech křeslech lidovci, piráti a ODS a dvě Starostové.

Ve volbách do kraje zvítězilo ANO s necelými 20%, druhý nejlepší výsledek zaznamenali lidovci, které volilo 15,5% voličů. Třetí místo získali Piráti s 13,8 procent hlasů. Těsně v závěsu za Piráty je ODS s výsledkem 12,79 procent. Vítězné strany už předběžně domlouvají koalici v Jihomoravském kraji. Do té by se měly dostat strany KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN, podepsali memorandum o spolupráci.

Do zastupitelstva se dostane ještě STAN, SPD, Spolu pro Moravu, které je složené z TOP 09, Zelených a dalších subjektů. Nad pěti procenty bude i ČSSD. Naopak za branami pětiprocentní hranice nutné pro zisk mandátu zůstala poprvé po 20 letech od obnovy krajů KSČM.

Do druhého kola senátních voleb se dostali Roman Kraus (ODS) a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová za Zelené. Anna Šabatová se sešla s pirátským kandidátem Jiřím Kadeřávkem a jednají o spolupráci.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Grolich / Facebook | Zdroj česká televize

Štítky Hejtman, koalice, brno, Jihomoravský kraj, volby, ODS, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Jan Grolich, KDU-ČSL, ANO 2011, Anna Šabatová, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na koalici v Jihomoravském kraji se předběžně domluvili lidovci, STAN, Piráti a ODS. Hejtmanem by měl být Jan Grolich  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.