Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně se rýsuje společný program vznikající koalice. Piráti odmítli nabídku spolupráce s ANO

Dohodnutá koalice v Brně mezi ODS, KDU-ČSL, Piráty a ČSSD dala do svých priorit výstavbu multifunkční haly pro Kometu, cyklistického okruhu, ale i Janáčkova kulturního centra a dopravních staveb, jako je velký městský okruh nebo dopravní obsluha nového vlakového nádraží. Novinářům to dnes řekli zástupci politických stran. Zároveň vyzvali dosluhující radu, aby odložila zahájení druhé fáze rezidentního parkování z listopadu na duben. Lídr Pirátů Tomáš Koláčný přiznal, že Piráti dostali od hnutí ANO nabídku jednat o koalici. Piráti ale budou pokračovat v jednání s ODS, KDU-ČSL a ČSSD.

Koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD má 33 mandátů mezi 55 zastupiteli. V opozici tak skončí vítěz voleb ANO a SPD. Ještě v pondělí přitom zástupci ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD informovali o tom, že se na koalici dohodli oni, přičemž primátorem měl zůstat lídr ANO Petr Vokřál. V úterý ale bylo vše jinak a ODS přišla s novou koalicí, přičemž primátorkou má být její jednička Markéta Vaňková.

Piráti odmítli nabídku tří míst v radě

ODS by měla mít v radě pět míst, lidovci tři, Piráti dva a ČSSD jednoho. Koláčný novinářům potvrdil, že Piráti nově dostali od hnutí ANO nabídku na koalici, kde by měli tři místa v radě. „Předal jsem to vyjednávacímu týmu, ale není to teď na stole," uvedl Koláčný, který chce dál pokračovat ve vyjednávání o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD.

ČTĚTE TAKÉ: GLOSA: NE, 2018. Konec lidskosti v Babišově ANO 

Koalice chce odložit druhou vlnu rezidentního parkování

Koaliční partneři dnes představili teze programového prohlášení, které obsahjí podporu výstavbě haly, velodromu i Janáčkova kulturního centra. Vaňková řekla, že nová koalice by chtěla pokračovat v rezidentním parkování. „Vyzýváme ale současnou radu města, aby posunula zahájení druhé fáze z 1. listopadu na 1. dubna příštího roku," uvedla Vaňková. ODS už dříve navrhovala, aby rezidenti nemuseli například první rok platit poplatky. Způsob nastavení rezidentního parkování kritizovalo více stran.

ČTĚTE TAKÉ: Když si s někým podám ruku, platí to. Jsem lidsky zklamán, reagoval na novou koalici Vokřál 

Naštvaný premiér problém není, říká Vaňková

Vaňková se neobává toho, že by Brno po odsunutí ANO do opozice nemělo dostávat peníze od státu. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš povolební situaci v Brně označil za megapodraz. „Toto by problém být neměl, protože vláda by neměla rozhodovat s ohledem na zastoupení stran, ale musí rozhodovat se zájmem celé České republiky," uvedla Vaňková. Brno má od státu dostat stovky milionů například na koncertní sál, naposledy Babiš přislíbil půl miliardy na výstavbu haly pro Kometu.

ČTĚTE TAKÉ: Kmotři se vrací, je to svinstvo, podraz! zuří Babiš po vyšachování ANO v Brně ze hry 

Komunální volby vyhrálo v Brně ANO, které získalo 18 mandátů. Druhá byla ODS s podporou Svobodných a ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL má osm mandátů, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Autoři | Foto Události Brno

Štítky koalice, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Piráti, ANO 2011, Brno, Česká pirátská strana, parkování, rada, Tomáš Koláčný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se rýsuje společný program vznikající koalice. Piráti odmítli nabídku spolupráce s ANO  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.