Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Moravy jedou dva vleky; zájem o lyžování je ale malý

Zájem o lyžování na jižní Moravě je podle vlekařů téměř nulový. V provozu jsou dvě sjezdovky, a to v Olešnici na Blanensku a v Němčičkách na Břeclavsku. Obě jsou ale téměř prázdné.

Důvodem je současné počasí, které připomíná podzim. V regionu není sníh, denní teploty se pohybují mezi pěti až deseti stupni Celsia a lyžařské svahy proto nelze uměle zasněžovat. Dnes to řekli provozovatelé obou lyžařských areálů.

V Olešnici si mohou zájemci zalyžovat na 500 metrů dlouhé sjezdovce na vrchu Kopaniny, který patří k nejvyšším v kraji. Správě vleku se jej podařilo v uplynulých dnech uměle zasněžit, ale sníh rychle taje. 

"Je příliš teplo. Jakmile lidé ve městech nevidí za okny alespoň mírné sněžení, berou to tak, že sníh nikde v regionu není. Ani sebelepší propagační akce je nepřiměje vyrazit na lyže," řekl správce olešnického vleku Pavel Hlaváček.

V Němčičkách mají lyžaři k dispozici 250 metrů dlouhý svah mezi meruňkovými sady a vinohrady. Jde sice o nejníže položenou sjezdovku ve střední Evropě, přesto na ní lze i nyní lyžovat. Na svahu zbyly z umělého sněhu jen malé ostrůvky, pokrývá jej však umělohmotný povrch na lyžování. Pro veřejnost není velkým lákadlem, řekl dnes tamní vlekař Jaroslav Stávek. 

Na ochlazení čekají například v areálu Klínek v Předklášteří u Tišnova. "Při současných téměř deseti stupních Celsia nelze dělat nic jiného, než čekat a doufat," řekl provozovatel tamního vleku Pavel Ivánek. V regionu stojí i lyžařské vleky v Kunštátě a v Hořicích na Blanensku a v Radějově u Hodonína.

Jižní Morava je regionem s nejteplejším klimatem v Česku. Meteorologové proto v minulosti varovali před investicemi do lyžařských areálů. Současné počasí nepřeje ale ani dalším sportům. Chladný vítr a rozměklá půda odrazuje od vyjížděk jezdce na koních a turisty od procházek v přírodě. Občas je ale možné zahlédnout na cyklotrasách skupinky cyklistů, které ani nepříznivé počasí neodrazuje od krátkých projížděk.

Štítky lyžování, jižní Morava, Němčičky, Olešnice, sníh, provoz, Morava, sjezdovka, Jihomoravský kraj, okres Blansko, svah, okres Břeclav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy jedou dva vleky; zájem o lyžování je ale malý  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.