Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vyvrcholila zimní Olympiáda dětí a mládeže ČR, Jihomoravané čtvrtí

Pro mnohé fanoušky i funkcionáře sportů na jižní Moravě asi překvapivě, pro znalé jejich poctivé přípravy, vedené z velké části podle metodiky šéftrenéra čs. rychlobruslení a trenéra olympijské vítězky Sáblíkové Petra Nováka, oporou reprezentace JMK na vrcholné multisportovní akci roku 2016 v České republice, na VII. zimní Olympiádě dětí a mládeže ČR, bylo rychlobruslení.

Reprezentantky a reprezentanti kraje v rychlobruslení vybojovali na Hrách, které probíhaly od minulé neděle do dneška v Ústeckém kraji, a rychlobruslařské soutěže konkrétně mezi měkce polstrovanými mantinely zimního stadiónu v Mostu, téměř polovinu medailí výpravy mladých jihomoravských sportovců. Konkrétně: 3 – 3 – 2, tedy 8 medailí, z celkem 17 cenných kovů, které nyní veze z dějiště Her, z Ústeckého kraje, celá výpravy JMK (9 zlatých – 5 stříbrných – 3 bronzových).

Rychlobruslaři z Brna a Blanenska dosáhli i na další cenná a dobře bodovaná místa, na 4., 5. atd. A také těmito body pomohli mateřské výpravě JMK k celkem 4. příčce mezi 14 kraji ČR v závěrečném bilancování ZODM 2016. V hodnocení krajů „na body“ je po bojích v desítce sportů ve špičce krajů pořadí: 1. Moravskoslezský kraj 213 b., 2. Praha 205 b., 3. Královéhradecký kraj 168 b., 4. Jihomoravský kraj 165 b., 5. Jihočeský kraj 158 b., 6. Liberecký kraj 157 b., 7. Zlínský kraj 154 b., 8. Pardubický kraj 146 b.,… Mladí ze sportovního jihu Moravy se tak dokázali prosadit v disciplínách zejména ryze zimních sportů i před těmi, kteří mají mnohem vyšší kopce, sníh a led blíž k domovu.

Společnými pořadateli Her byli především Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Český olympijský výbor, na místě byla většina vrcholných představitelů, Ústecký kraj byl skvělým organizátorem, připravil mnohá modernizovaná sportoviště, ale například i ubytovací zázemí.

Smyslem zimních i letních olympiád čs. mládeže je motivace mládeže ke sportu, k pravidelnému zdravému tréninku a samozřejmě „v zapálených soubojích“ před mnoha diváky i příprava nejambicióznějších na budoucí starty na evropských sportovních hrách mládeže, na nedávné novince – světových OH mládeže (zimní budou v únoru v Norsku) a také na seniorské OH.

Pořadatelem nejbližší následující olympiády dětí a mládeže ČR bude v letní verzi v roce 2017 Jihomoravský kraj. Pro včera večer na chomutovském zimním stadiónu spouštěnou olympijskou vlajku odvezl už do úschovy do Brna I. náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek.

x

Rychlobruslení – v soutěži reprezentací všech 14 krajských výprav České republiky vybojovali závodníci ze společné přípravy pro Jihomoravský kraj:

 

Zlaté medaile (1. místo):

Josef HOLCMAN (ml. žák, nar. 2003): 333 m

Josef HOLCMAN (ml. žák, nar. 2003): 500 m

družstvo Jihomoravského kraje (ml. žáci Josef HOLCMAN – 2003, Lukáš SVOBODA - 2003, st. žáci Jiří TYPLT – 2001, Zdeněk VAŠULKA - 2001): závod štafet na 16 kol

Stříbrné medaile (2. místo):

Klára BÍLKOVÁ (ml. žákyně – 2005): 500 m

Jiří TYPLT (st. žák - 2001): 500 m

Zdeněk VAŠULKA (st. žák - 2001): 333 m

Bronzové medaile (3. místo):

Klára JANDUŠÍKOVÁ (st. žákyně – 2001): 500 m

Josef HOLCMAN (st. žák - 2001): supersprint na 111 m

Všechny další medaile, které nyní vybojovali na VII. ZODM  pro Jihomoravský kraj jeho reprezentanti v ostatních sportech:

Zlaté medaile:

3x z alpského lyžování (Ondřej Surkoš – 2000: 3x 1. slalom, obří slalom, vyřazovací závod);

z akrobatického lyžování (Adam Krejčíř – 2002,  skikros);

z biatlonu (Jakub Milán, 2004: 1 x 1. v závodě na 4 km s hromadným startem);

z krasobruslení (Ivana Kratochvílová - 2004: 1 x 1. v závodě sólo);

stříbrné medaile:

2x z biatlonu (Bára Babánková – 2001, 2 x 1. v rychlostním závodě na 4 km klasicky a v závodě na 5 km volně);

bronzová medaile:

z alpského lyžování (Adam Klíma, 2001: vyřazovací závod)

Zdroj: CENTRUM SPORTŮ Plus-NowiS TEAM

Štítky Česko, Jihomoravský kraj, Zimní olympijské hry, rychlobruslení, sport, Josef Holcman, olympijské hry, Ústecký kraj, Brno, Letní olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyvrcholila zimní Olympiáda dětí a mládeže ČR, Jihomoravané čtvrtí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.