Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Euforie z postupu je fuč. Hokejovým Znojmem cloumají spory a hrozí, že si první ligu nezahraje

Dny plné zvratů prožívají aktuálně hráči i fanoušci hokejového Znojma. Orli se po konci v alpské lize přesunuli do druhé ligy, kterou s přehledem vyhráli a oslavili postup do první ligy. Návrat do profesionální soutěže ale není jistý. Klub vypověděl hráčům smlouvy a pro případnou účast v soutěži požaduje vyšší podporou města.

Znojmo v posledních týdnech žije hokejem. Bývalý extraligový celek hladce proplul druholigovými vyřazovacími boji, neprohrál ani jeden zápas a zajistil si vstupenku do Chance ligy. K soubojům se Zlínem, Vsetínem nebo rivalem z Třebíče ale nakonec vůbec nemusí dojít. Hokejisté na sociálních sítí zveřejnili text, že kvůli nedostatečné dotaci města není možné první ligu i přes podporu partnerů a majitelů finančně utáhnout, a proto klub ruší hráčům smlouvy. V příspěvku se naráželo zejména na fakt, že znojemské zastupitelstvo schválilo orlí letce podporu ve výši čtyř milionů korun. To je ale o milion méně než pro sezonu v druhé lize.

Po zveřejnění zprávy se strhla lavina nevole, jež padala zejména na hlavu politikům. Starostka Ivana Solařová (ANO), která při finálovém duelu s Letňany ověnčená klubovou šálou vhodila buli, se rázem dostala pod tlak. „Na zastupitelstvu jsme schválili finanční podporu znojemským hokejistům HC Aptec Orli Znojmo ve výši čtyři miliony korun. To ale není všechno. Schválili jsme také odpuštění nájmu za ledovou plochu, zázemí pro hokejisty, prodejní prostory a prostory pro reklamu. To vše v hodnotě dalších téměř tří milionů korun. Náš jednoznačný a dlouhodobý zájem je hokej ve Znojmě podporovat a rozvíjet,“ napsala šéfka znojemské radnice k emotivní debatě.

Do Znojma se vrací profesionální hokej. Orli suverénně ovládli druhou ligu a slaví postup

Hokejisté znojemských Orlů slaví postup do první ligy. Tým pod vedením Jiřího Berouna suverénně ovládl play off druhé ligy, při němž ani jednu nepoznal porážku. Poslední krok k vytouženému cíli udělali Znojemští ve středu, když na domácím ledě ve...

Spor jde až za hejtmanem 

Podle Solařové, kterou podpořila v jednání i opozice, se uskuteční nové schůzky. Hned v pátek má vyhrazený prostor v diáři pro setkání s prezidentem Orlů Pavlem Oherou. Další s setkání se plánuje s jihomoravským hejtmanem Jana Grolichem (KDU-ČSL). Znojemský klub se k situaci dlouhodobě nevyjadřoval. Nakonec ale včera vydal prohlášení, v němž nabádá ke klidu. „Věříme, že společným cílem všech zúčastněných je zachování a další rozvoj divácky nejpopulárnějšího sportovního odvětví v regionu,“ napsal stanovisko jihomoravský celek. 

Znojmo se díky postupu zajistilo možnost hrát opět profesionální hokejové soutěže. Pokud se funkcionáři s politiky domluvu, může v příštím ročníku zabojovat i o postup do extraligy, kterou hrálo v letech 1999 až 2009, kdy prodalo licenci brněnské Kometě. Po prodeji extraligových práv klub z města nedaleko hranic s Rakouskem hrál dva roky v první lize, aby následně zamířil do rakouské EBEL. Orli si zahráli předloni i nástupnickou soutěž EBEL nazvanou ICEHL, kterou ale kvůli ekonomickým důvodům opustili.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Orli

Štítky Znojmo, Hokej, Vyjednávání, Postup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Euforie z postupu je fuč. Hokejovým Znojmem cloumají spory a hrozí, že si první ligu nezahraje  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.