Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Třesk ve Zbrojovce. Klub po deseti letech změní vlastníka

Fotbalová Zbrojovka Brno mění majitele. Do tradičního moravského klubu, jenž na jaře sestoupil do druhé ligy, vstupuje investiční skupina Portiva. Od dosavadního vlastníka Václava Bartoňka získává minoritní podíl, který později navýší na 61 procent. Součástí transakce je také předkupní právo na zbylý podíl. Dalších pět procent akcií bude držet Regionální hospodářská komora Brno.

O změně informoval brněnský klub na svém webu. „Jsem rád, že se mi podařilo po několikaměsíčních jednáních s lidmi z regionální podnikatelské sféry dosáhnout složení nové vlastnické struktury, která je schopná dát rozvoji klubu dynamiku," uvedl předseda představenstva Václav Bartoněk, kterému patří Zbrojovka deset let. V klubu zatím zůstává a pomůže novému investorovi s rozjezdem. Cílem vedení je vrátit se hned v příští sezoně do nejvyšší soutěže.

Portiva se věnuje obnovitelné energetice a digitálním službám, působí v sedmi evropských zemích. Její objem aktiv činil na konci loňského roku 11,8 miliardy korun. S fotbalem nemá zkušenosti a plánuje přenechat řízení klubu manažerům. Sportovní úsek bude mít na starosti Zdeněk Psotka, který nedávno přišel do klubu z Fotbalové asociace ČR, kde byl technickým ředitelem.

„Zbrojovku vnímáme jako stěžejní symbol Brna s významným potenciálem, jenž se bohužel dlouhodobě nedaří nastartovat. Věřím, že se to i díky naší tvrdé práci změní a do Brna se vrátí fotbalová hrdost," řekl výkonný ředitel společnosti Portiva Pavel Svoreň. Klub podle něj plánuje také zintenzivnit jednání s vedením města o výstavbě nového stadionu.

Po sportovní stránce nebyla Bartoňkova éra úspěšná. Zbrojovka skončila pouze jednou v horní polovině tabulky první ligy a čtyřikrát sestoupila. Do nové sezony vstoupí v pondělí zápasem s Vlašimí. Před ním oznámí Zbrojovka další informace k změnám v klubu na tiskové konferenci.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FCZ Brno

Štítky Brno, Zbrojovka, fotbal, majitel, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třesk ve Zbrojovce. Klub po deseti letech změní vlastníka  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.